FIFA
0

"Mijenjat ćemo način suđenja"

Totalsport
Jerome Valcke
Jerome Valcke
Suđenje na Svjetskome nogometnom prvenstvu u Brazilu 2014. godine moglo bi se drastično razlikovati od aktuelnog, koje se primjenjuje u Južnoafričkoj Republici.

Potvrdio je to u četvrtak u Johannesburgu generalni sekretar Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Jerome Valcke napokon time naznačivši da će FIFA krenuti u uvođenje tehnoloških pomagala koja će sudijama olakšati posao i omogućiti pravednije donošenje odluka.

"Priznajem da je nepriznati gol Franka Lamparda u srazu Engleza i Nijemaca naš dan učinio strahovito teškim. Govorimo o golu koji sudije nisu primijetili i zato govorimo o novim tehnologijama", rekao je Valcke nastavivši:

"Danas su igrači, kao i ekipe kolektivno, strahovito jaki, moćni i brzi. Igra je danas sasvim drukčija od nekadašnje, a sudije su starije od bilo kojeg igrača na travnjaku. Dakle, igra je brza, a lopta leti još brže; moramo učiniti nešto da bismo pomogli sudijama i zato mogu najaviti da je ovo Svjetsko prvenstvo svakako posljednje na kojem se sudi na ovakav način

Da će FIFA na dnevni red svog Međunarodnog odbora (IFAB), koji odobrava promjene pravila nogometne igre, ponovno dovesti pitanje gol-tehnologije, dakle kamere koja bi nadzirala gol-liniju, potvrdio je i predsjednik FIFA-e Sepp Blatter.

"Jedina tema koju ćemo dovesti natrag na dnevni red jest tehnologija na gol-liniji. Nogomet je igra koja nikad ne prestaje i to moramo očuvati. Proširimo li stvar na razmatranje je li lopta prešla aut-liniju ili ne, ili je li se neki prekršaj dogodio u relativnoj ili izuzetnoj prilici za postizanje pogotka, ubit ćemo igru. Zar ćemo, kao u tenisu, davati svakoj ekipi pravo da jednom ili dvaput po utakmici zatraži arbitražu", čudi se i dalje tvrdoglavi 75-godišnji Švicarac.

Prve rasprave o novim vidovima pomoći sucima neće se voditi prije oktobra ove godine, kada se članovi IFAB-a sastaju prvi sljedeći put.