Nogomet
0

Bešić za Klix.ba: Moramo se zapitati jesmo li u kvalifikacijama dali koliko smo mogli

Piše: D. B.
Bh. reprezentativac i član engleskog premijerligaša Evertona Muhamed Bešić u razgovoru za portal Klix.ba je govorio o reprezentaciji BiH, kvalifikacijama za Euro, crvenom kartonu protiv Andore, engleskoj Premierligi i očekivanjima od onog što donosi budućnost.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

Na početku razgovora za naš portal Bešić je govorio o jednom od onih za njega najtežih trenutaka u ovoj godini, a to je definitivno crveni karton koji je dobio u kvalifikacijskoj utakmici za Evropsko prvenstvo protiv Andore, koja je odigrana na Bilinom Polju u Zenici.

"U prvi mah sam osjećao ljutnju i bijes, a kasnije sam postao svjestan svoje greške. Istina je da me je igrač Andore uspio isprovocirati, ali nisam smio onako reagovati i sebi dopustiti takav luksuz. Ta reakcija me je skupo koštala", izjavio je Bešić za portal Klix.ba.

Foto: EPA
Foto: EPA

U to vrijeme se i povrijedio, tako da crveni karton nije bio jedini razlog zbog kojeg nije nastupio za Zmajeve u narednim utakmicama, pa ni u prvom susretu baraža protiv Irske.

"Zadobio sam povredu pa i da sam imao pravo nastupa vjerovatno ne bih mogao igrati. Drugi meč protiv Irske sam igrao s bolovima te se još uvijek oporavljam i radim na podizanju fizičke spreme. To je potrebno kako bih mogao konkurisati za prvi sastav Evertona", rekao je bh. reprezentativac.

Reprezentacija BiH nažalost nije uspjela osigurati plasman na Evropsko prvenstvo u Francuskoj. Ključan je bio loš start.

"Mnogo toga se dogodilo, jasno je da smo napravili mnogo grešaka. Sada svi trebamo pogledati u ogledalo i sami se zapitati da li smo u određenim utakmicama dali onoliko koliko smo mogli. Mi smo ekipa i moramo se držati zajedno u situacijama kad pobjeđujemo, ali i kad gubimo. Grešaka je definitivno bilo, jer da nije tako, sada bismo pričali o Euru, a ne o razlozima zbog kojih se nismo plasirali. Jedno je sigurno, kvalifikacije smo loše započeli, kasnije nam se vratila nada, no, na kraju nažalost nismo uspjeli", kazao je Bešić.

Foto: EPA
Foto: EPA

Zmajeve naredne godine očekuju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine, a cilj je da se plasiraju na svoje drugo veliko takmičenje. U grupi su s Belgijom, Grčkom, Estonijom i Kiprom.

"Belgija je godinu završila kao najbolja selekcija svijeta i to dovoljno govori o kvalitetu ove reprezentacije. Imaju sjajnu ekipu i jasno je da su favoriti u grupi. Grci su odigrali loše kvalifikacije za EP, ali se njima takvi propusti ne mogu dogoditi dva puta zaredom. Što se tiče Kipra, opuštanja ne smije biti, vidjeli smo šta se može dogoditi. Ipak, imamo dovoljno snage i kvaliteta da se borimo za direktan odlazak na SP", smatra sjajni nogometaš Evertona.

Zbog problema s povredama Bešić se nije naigrao u svom klubu, zbog čega naporno radi i nestrpljivo očekuje povratak na teren.

"Povrede su me udaljile od nogometa i usporile moj napredak. Engleska liga je veoma zahtjevna, a moj stil igre je ratnički pa su i povrede češće. Nadam se da ću uskoro biti potpuno spreman i dobiti priliku za dokazivanje. Svjestan sam da mogu i radim najbolje što znam kako bih se što prije vratio na teren", istakao je Bešić.

Foto: EPA
Foto: EPA

Everton se nakon 15 odigranih kola nalazi na 11. poziciji na tabeli sa 21 osvojenim bodom.

"Želimo se približiti gornjem dijelu tabele, pokušati izboriti plasman u Evropu. Premierliga je izuzetno kvalitetna, svaka ekipa može pobijediti bilo koju, tako da je svaki meč veoma bitan. Dat ćemo sve od sebe, potrebno nam je još iskustva", riječi su našeg Zmaja.

Na život u Engleskoj se brzo navikao, a koliko će se zadržati na otoku, nije siguran.

"Život profesionalnog nogometaša je isti u svakoj zemlji, treninzi, kampovi, utakmice...Privlačilo me igranje u Premierligi, ali i život u Engleskoj, gdje sam se brzo uklopio. Gdje se vidim u budućnosti, ne bih previše komentarisao. To ne zavisi samo od mene, nikad se ne zna šta život može donijeti", dodao je Bešić.

On smatra da je Premierliga najbolja liga na svijetu.

"Definitivno je najbolja na svijetu, tu su najkvalitetniji timovi u Evropi. Svakog vikenda se igra neki derbi, a niko sa sigurnošću ne može reći ko će pobijediti. Lagane utakmice ne postoje, kao ni lagani protivnici. Svaku utakmicu igramo maksimalno oprezno i dajemo sve od sebe za pobjedu. U Engleskoj se igra najatraktivniji i najzanimljiviji nogomet", smatra dvadesetrogodišnji vezni nogometaš.

Izrazitog favorita za osvajanje šampionske titule nije mogao izdvojiti.

"Ima nekoliko timova koji su sasvim neočekivano istakli kandidaturu za naslov. Leicester i West Ham su iznenadili sve i zaista dobro izgledaju. Uz njih su Manchester City, Manchester United i Arsenal. Upravo je to draž Premierlige, pet ili šest timova se bore za titulu", izjavio je Bešić.

S prvim golmanom reprezentacije BiH i čuvarom mreže londonskog Chelseaja je u kontaktu, ali se rijetko viđaju.

"Ponekad se čujem s Asmirom, ali se vidimo tek na reprezentativnim okupljanjima, obaveze nam ne dopuštaju drugačije. Nemamo mnogo vremena za privatni život, jer se utakmice igraju svakog vikenda, a nekad i tokom sedmice. Posvećeni smo nogometu", završio je Bešić.