Nogomet
6

Liga prvaka / Atletico savladao PSV za prvo mjesto u grupi D, Barcelona i City se plasirali u osminu finala

Piše: O. T.
Celtic - Barcelona (Foto: EPA)
Barcelona i Manchester City su nova dva kluba koja su izborila plasman u osminu finala Lige prvaka, dok je Atletico Madrid ovjerio prvo mjesto u svojoj grupi. To su ishodi nakon odigranog 5. kola grupne faze Lige prvaka. Od evropskih takmičenja definitvno su se oprostili Dinamo Kijev i Celtic.

Grupa B

Bešiktaš - Benfica 3:3

U fantastičnoj fudbalskoj predstavi Bešiktaš je nakon zaostatka 0:3 uspio osvojiti bod na domaćem terenu protiv Benfice i na kraju je bilo 3:3.

Napoli - Dinamo Kijev 0:0

Dinamo Kijev je u ovom meču morao slaviti kako bi zadržao šanse za eventualnim plasmanom u osminu finala Lige prvaka, ali nije uspio u tome i remizirao je protiv Napolija u gostima (0:0). Uz to, Dinamo je ovim izgubio šanse i za osvajanje trećeg mjesta u grupi što znači da neće na proljeće igrati evropska takmičenja. Napoli će u posljednjem kolu tražiti ovjeru plasmana u osminu finala.

Tabela:

  1. Benfica 8
  2. Napoli 7
  3. Bešiktaš 7
  4. Dinamo Kijev 2

Grupa C

Celtic - Barcelona 0:2

Barcelona je pobjedom nad Celticom u Škotskoj (2:0) ovjerila plasman u osminu finala takmičenja, kao i osvajanje prvog mjesta u grupi.

Prvu šansu na utakmici imao je Messi u devetoj minuti kada je udarcem iz kaznenog prostora pokušao savladati Gordona, ali se ispriječila odbrana domaćeg tima. Argentinac je imao odličnu šansu i u 19. minuti, ali je ovaj put šutirao preko gola.

Dva uvodna pokušaja nisu bila dovoljna da Messi promijeni rezultat, ali šansu iz 24. minute nije propustio. Zakucao je loptu u Gordonovu mrežu, a sjajnu asistenciju upisao je Neymar.

Celtic je do prvog šuta u okvir gola stigao u 37. minuti kada Sinclair šutira, a Ter Stegen brani. Šansu za novi gol Barcelona je imala u 41. minuti kada Gordon bravuroznom intervencijom zaustavlja loptu koju je glavom uputio Suarez i ponajviše zahvaljujući toj odbrani ostalo je 1:0 za Barcu u prvom poluvremenu.

McGregor i Dembele su jako dobrim šansama otvorili drugo poluvrijeme, a kazna za njihove promašaje stigla je u 55. minuti kada Messi golom iz penala pogađa za 2:0.

Do kraja meča nije bilo mnogo šansi pred golovima, a daleko najbolja bila je Suarezova šansa iz 83. minuti kada je nakon Messijevog slaloma Urugvajac pogodio stativu sa svega pet metara udaljenosti od Celticovog gola. Ostalo je 2:0.

Barcelona je ovom pobjedom ovjerila plasman u osminu finala i prvo mjesto u grupi, dok se Celtic oprostio od evropskih takmičenja, jer će grupnu fazu završiti na četvrtom mjestu zbog lošijeg međusobnog omjera od M'Gladbacha.

Borussia M'Gladbach - Manchester City 1:1

Borussia M'Gladbach je na svom terenu podijelila bodove sa Manchester Cityjem (1:1) i tako ostala bez šansi za plasmanom u osminu finala zbog lošijeg međusobnog omjera od Cityja.

Građanima je bio dovoljan bod u ovom meču i remi ili poraz Celtica protiv Barcelone kako bi osigurao drugo mjesto na tabeli.

Raffael je u 23. minuti donio prednost njemačkom timu, ali je za, kasnije će se ispostaviti, konačnih 1:1 pogodio Silva u sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena.

Do kraja meča oba tima su ostala sa igračem manje u terenu, jer je kod domaćina nakon dva žuta kartona isključen Stindl, a kod gostiju također nakon dva žuta kartona Fernandinho.

Tabela:

  1. Barcelona 12
  2. Manchester City 8
  3. Borussia M'Gladbach 5
  4. Celtic 2

Grupa D

Atletico Madrid - PSV 2:0

Atletico Madrid je na svom Vicente Calderonu golovima Gameira (55') i Griezmanna (66') slavio protiv PSV-a (2:0) čime je upisao maksimalnu petu pobjedu u grupi te ovjerio osvajanje prvog mjesta i plasman u osminu finala. PSV može osvojiti treće mjesto ukoliko na domaćem terenu u narednom kolu savlada Rostov.

Rostov - Bayern Minhen 3:2

Rostov je kod kuće upisao svoju prvu pobjedu u ovom takmičenju i to savladavši veliki Bayern Minhen rezultatom 3:2.

Tabela:

  1. Atletico Madrid 15
  2. Bayern Minhen 9
  3. Rostov 4
  4. PSV 1