Nogomet
20

Atletico nakon penala eliminisao Leverkusen i plasirao se u četvrtfinale Lige prvaka

Piše: D. B.
(Foto: EPA)
Večeras je na stadionu "Vicente Calderon" u Madridu odigrana uzvratna utakmica osmine finala Lige prvaka između Atletico Madrida i Bayera iz Leverkusena. Apotekari su donijeli prednost od 1:0 iz prve utakmice, a Atletico je u revanšu slavio istim rezultatom. Zbog toga su se igrali produžeci, a pobjednik je odlučen nakon izvođenja penala. U četvrtfinale ide Atletico Madrid.

Leverkusen je imao prednost od 1:0 iz prve utakmice odigrane u Njemačkoj, ali u Madrid nije došao baš da se brani. Apotekari su bili ravnopravni s Atleticom, a onda su u 27. minuti primili pogodak. Mario Suarez je šutirao s ruba šesnaesterca, lopta je na putu do gola pogodila Omera Topraka i prevarila golmana Bernda Lenoa, a Atletico je poveo sa 1:0 i anulirao prednost Bayera.

Četiri minute kasnije Arda Turan nije uspio asistirati Mariju Mandžukiću koji se nalazio u dobroj situaciji za gol. Udarac Marija Suareza ka golu Leverkusena iz 38. minute završio je u bloku odbrane gostujućeg tima.

U napadu na drugoj strani u 45. minuti sudjelovali su Wendell i Hakan Calhanoglu, ali je pravovremenom reakcijom opasnost od svog gola otklonio golman Atletica Jan Oblak, koji je zamijenio povrijeđenog.Miguela Angela Moyu.

Prvo poluvrijeme je završeno vodstvom Atletica protiv Leverkusena rezultatom 1:0.

Na otvaranju drugog poluvremena, tačnije u 50. minuti, s distance je šutirao Calhanoglu, što je bila lagana intervencija za Oblaka.

Gosti su ponovo pokušali 58. minuti preko Karima Bellarabija koji je snažno šutirao u donji lijevi ugao, a Oblak je ponovo bio na visini zadatka.

Turan je u 69. minuti dobio loptu u šesnaestercu, šutirao je iz prve, ali veoma neprecizno. Tri minute kasnije je Koke dobro izveo slobodan udarac, no, lopta je završila nekoliko centimetara pored desne stative.

Nova prilika za Madriđane se ukazala u 75. minuti, ali je završni pas Antoinea Griezmanna presjekla odbrana Leverkusena.

Veliku priliku je pet minuta kasnije propustio Turan, šutirao je nedovoljno snažno, a golman Leno je odbranio.

Udarac nogometaša Leverkusena Stefana Kießlinga iz 83. minute nije ugrozio golmana Oblaka.

Utakmica je završena pobjedom Atletica nad Leverkusenom rezultatom 1:0. S obzirom da je Bayer u prvoj utakmici slavio istim rezultatom, igrali su se produžeci.

Produžeci

Produžetke je svojim pokušajem otvorio Kießling. Bilo je to u 95. minuti, kada je dobro intervenisao Oblak. U 101. minuti večerašnje utakmice Raul Garcia je uputio loš udarac ka golu Leverkusena. To je bilo sve vrijedno pomena u prvom produžetku.

U drugom produžetku, tačnije u 110. minuti, gostujući golman Leno je odbranio pokušaj Raula Garcije.

Dalekomentni odličan udarac Rolfesa minut kasnije na drugoj strani završio je pored lijeve stative golmana Oblaka.

Fernando Torres je pokušao glavom u dva navrata, ali problema za Lena nije bilo.

Kako u produžecima nije bilo golova, pristupilo se izvođenju jedanaesteraca, gdje je uspješnija bila ekipa Atletico Madrida.

Penali:

Raul Garcia (Atletico Madrid) - promašaj, Calhanoglu (Bayer Leverkusen) - odbrana Oblaka, Griezmann (Atletico Madrid) - pogodak, Rolfes (Bayer Leverkusen) - pogodak, Suarez (Atletico Madrid) - pogodak, Toprak (Bayer Leverkusen) - promašaj, Koke (Atletico Madrid) - odbrana Lena, Castro (Bayer Leverkusen) - pogodak, Torres (Atletico Madrid) - pogodak, Kießling (Bayer Leverkusen) - promašaj.