Nogomet
7

Liga prvaka: Arsenal dočekuje Monaco, Spahićev Bayer protiv viceprvaka Evrope

Piše: D. B.
Emir Spahić (Foto: EPA)
Emir Spahić (Foto: EPA)
Večeras se igraju dvije utakmice osmine finala Lige prvaka. Arsenal će ugostiti Monaco na svom Emiratesu, dok će Bayer Leverkusen, za koji nastupa bh. reprezentativac Emir Spahić, biti domaćin evropskom viceprvaku Atleticu.

Arsenal - Monaco

Večerašnji susretu u osmini finala Lige prvaka će ujedno biti i prva utakmica u historiji između Arsenala i Monaca u ovom takmičenju. Ekipe su odigrale samo jednu utakmicu i to prijateljsku 3. augusta, kada je pobjedu Monacu donio Radamel Falcao.

Ovo je Arsenalu 15 nastup u osmini finala Lige prvaka u nizu, a ekipa Arsenea Wengera je poražena u ovoj fazi u posljednje četiri sezone. Posljednja Arsenalova pobjeda u osmini finala dogodila se u sezoni 2009/2010. kada je u ukupnim rezultatom 6:2 eliminisan Porto, a potom su Topnici ispadali od Barcelone, Milana i Bayerna.

Uključujući kvalifikacije protiv Bešiktaša, Arsenal je ove sezone u Ligi prvaka na svom terenu zabilježio tri pobjede i jedan remi. Arsenalova statistika protiv francuskih klubova u Londonu je pet pobjeda, tri remija i dva poraza.

Posljednji susret Arsenala s francuskim timovima bio je u grupnoj fazi prošle sezone i to protiv Marseillea. Topnici su pobijedili 2:0 kući i 2:1 u gostima.

Wenger s Arsenalom nikad nije izgubio u Francuskoj. Njegov ukupan skor s francuskim klubovima iznosi četiri pobjede, četiri remija i dva poraza.

Arsenalov skor u susretima protiv francuskih timova iznosi četiri pobjede i nijedan poraz.

Flaminija i Nacha Monreala od suspenzije dijeli po jedan žuti karton. U ekipi neće biti povrijeđenog Aarona Ramseyja, kao ni Debuchyja i Artete. Priliku za igru bi mogli dobiti oporavljeni Alex Oxlade-Chamberlain, Héctor Bellerín i Jack Wilshere.

Monaco traži svoje prvo četvrtfinale Lige prvaka još od sezone 2003/2004., kada je stigao do finala. Posljednji nastup u osmini finala dogodio se u sezoni 2004/2005., kada je Monaco poražen od PSV-a ukupnim rezultatom 0:3.

Monaco je osvojio četiri boda na gostovanjima u grupnoj fazi, a kod Bayera je u Leverkusenu pobijedio 1:0 u petom kolu. Ekipa Leonarda Jardima ima najbolju odbranu iz grupne faze, u šest utakmica je primila samo jedan gol.

Monaco je izgubio samo jednom u pet posljednjih posjeta Engleskoj i to rezultatom 2:0 u revanšu kod Liverpoola u grupnoj fazi Lige prvaka u sezoni 2004/2005. U posljednjoj posjeti Londonu je odigrao 2:2 protiv Chelseaja, a to je bilo dovoljno za plasman u finale 2004. godine.

U opasnosti od suspenzije u susretu s Arsenalom su Yanick Ferreira, Carrasco i Layvin Kurzawa. Upitni su nastupi Ricarda Carvalha, Andrea Raggija, Tiemouea Bakayoka i Yannicka Ferreire Carrasca. Kapiten Jeremy Toulalan je suspendovan, a Lacina Traore je povrijeđen.

Bayer Leverkusen - Atletico Madrid

Leverkusen, za koji nastupa bh. reprezentativac Emir Spahić, u osmini finala Lige prvaka dočekuje snažni Atletico i nada se da će imati više sreće nego ranije. Apotekari su se kvalificirali iz grupe D kao drugoplasirana ekipa, a nikada do sada nisu izašli kao pobjednici iz dvomeča osmine finala lige prvaka.

Kada su se Leverkusen i Atletico sastali u grupnoj fazi Evropske lige u sezoni 2010/2011. oba susreta su završena remijem 1:1.

U Leverkusenu se nadaju da će prekinuti niz teških poraza u ovoj fazi takmičenja s obzirom na to da su u sezoni 2004/2005. poraženi od Liverpoola sa 2:6. od Barcelone 2:10 u sezoni 2011/2012. te od PSG-a u prošloj sezoni ukupnim rezultatom 1:6.

Leverkusen je dobio tri i izgubio jednu od četiri utakmice na domaćem terenu ove sezone u Ligi prvaka. Skor na domaćem terenu protiv španskih klubova iznosi šest pobjeda, tri remija i pet poraza. Prošle sezone su Apotekari pobijedili Real Sociedad u grupnoj fazi rezultatom 2:1.

Bayer je izgubio četiri posljednja dvomeča sa španskim protivnicima, a posljednja pobjeda je bila davne 1988. godine u nekadašnjem UEFA Cupu protiv Espanyola nakon penala.

Emiru Spahiću i Sebastianu Boenischu prijeti suspenzija zbog žutih kartona. Omer Toprak je suspendovan zbog crvenog kartona protiv Benfice, koji je dobio u šestom kolu grupne faze.

Atletico je u borbi za svoje sedmo četvrtfinale. Evropski viceprvak je pobijedio pet puta u devet gostujućih utakmica od septembra 2013. godine. Skor Madriđana na gostovanju kod bundesligaša je pet pobjeda, tri remija i sedam poraza. Španski šampioni su bili uspješni u svojih posljednjih pet dvomeča s njemačkim timovima. Posljednji poraz su zabilježili u sezoni 1979/1980. protiv Dynama iz Dresdena u prvom kolu tadašnjeg UEFA Cupa.

Trener Madriđana Diego Simeone neće moći računati na povrijeđenog Kokea, dok se Tiago oporavio. Suspenzija prijeti Cristianu Ansaldiju, Gabiju i Godinu.

Obje utakmice se igraju od 20:45 sati.