Četvrtfinale Lige prvaka
0

APOEL dočekuje veliki Real, Chelsea brani čast Premier lige

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U utorak navečer su na raporedu prvi četvrtfinalni susreti Lige prvaka. APOEL će u Nikoziji dočekati veliki Real Madrid, dok

APOEL - Real Madrid

Kiparski nogometni prvak APOEL iz Nikozije sutra će pokušati ispisati još jednu stranicu svoje "nogometne bajke" kada će na stadionu GSP u prvom susretu četvrtfinala Lige prvaka dočekati Real Madrid.

"Kraljevski klub" predvođen Joseom Mourinhom i sjajnim Cristianom Ronaldom veliki je favoriti, no Kiprani su ove sezone bili bolji od Zenita, Shakhtara, Porta i Lyona.

"Ovo je najveći uspjeh u historiji kluba. Mi smo već sada priredili čudo, podvig koji će biti teško ponoviti. Naš cilj je pokušati pružiti što bolji otpor," kazao je tvorac kiparskog čuda Ivan Jovanović. APOEL, koji u svojim redovima ima tek tri kiparska nogometaša, a primjerice šest Brazilaca, je slavio u pet od sedam domaćih utakmica ove sezone u Ligi prvaka, no nikada u evropskim kupovima nije pobijedio neki španski klub.

"Svi moramo odigrati utakmice života ukoliko želimo ostvariti pozitivan rezultat", smatra Brazilac Ailton sa sedam golova, računajući i kvalifikacije najefikasniji igrač ciparskog sastava.

Nije potrebno naglašavati kakva euforija trese Nikoziju uoči dolaska deveterostrukog evropskog prvaka. Stadion GSP prima svega 23.000 gledatelja i ulaznice su razgrabljene. Za posljednjih 300 ulaznica u redu je stajalo više od 6.000 ljudi.

Realov strateg Jose Mourinho je uoči prve utakmice četvrtfinala uveo 'tišinu', a prekinuo je jučer kada se, prema pravilima UEFA-e, morao obratiti na službenoj novinarskoj konferenciji. "Kraljevski klub" je na putu do četvrtfinala odigrao osam utakmica i upisao sedam pobjeda, uz remi protiv moskovskog CSKA. Za Real će to biti 29. četvrtfinale u elitnom nogometnom takmičenju, a samo šest puta nije prošao dalje. Međutim Jose Mourinho ima 100-postotni učinak, četiri puta je bio u ovoj fazi takmičenja i sva četiri puta je bio uspješan. Na klupi Porta 2004. godine, s Chelseaom 2005. i 2007., te s Interom 2010. godine. Real u Nikoziju dolazi bez suspendovanog Xabi Alonsa, te bez povrijeđenih Angela Di Marie, Lassane Diarre, Josea Callejona i Ricarda Carvalha. Benfica - Chelsea

Nakon što su Manchester United, Manchester City i Arsenal ispali iz Evrope, Chelsea je ostao jedini engleski predstavnik u Ligi prvaka. Bluese u četvrtfinalu očekuje Benfica, a prvi susret je na rasporedu u utorak u Lisabonu.

"Moramo se psihički pripremiti za gostovanje u Lisabonu. Naš cilj je ne primiti gol, a bilo bi sjajno kada bi zatresli suparničku mrežu," kazao je Roberto Di Matteo, koji je preuzeo ekipu nakon što je André Villas-Boas dobio otkaz u martu. Pod vodstvom Di Mattea londonski sastav je odigrao šest utakmica i pritom ostvario četiri pobjede, te po jedan poraz i remi.

"Utakmice u Evropi se razliku od naših ligaških ogleda i nemamo previše mjesta za popravak. Benfica je ozbiljan suparnik što je ove sezone već dokazala," dodao je Di Matteo.

"Bluesi" su izborili plasman u polufinale pet puta u zadnjih osam sezona, no samo jednom su stigli do finala. Naslov još čekaju.

Benfica dočekuje Chelsea sa nizom od deset susreta bez poraza. Ove sezone već imaju jedan "engleski skalp" jer su u skupini bili bolji od Manchester Uniteda. U Lisabonu je bilo 1:1, a na Old Traffordu 2:2. Međutim, u zadnja tri četvrtfinalna ogleda protiv engleskih klubova upisali su tri poraza. Od Manchestwer Uniteda 1:5 (1968) i od Liverpoola 1:2 (1978) i 1:4 (1984).

"Zadovoljni smo što smo za suparnika dobili Chelsea, jer smo željeli izbjeći Real i Barcu," kazao je trener Jorge Jesus.