Liga prvaka, 4. pretkolo
0

VIDEO / Ajax, Auxerre, Žilina i Kopenhagen uspješni

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Uzvratne utakmice 4. pretkola Lige prvaka igrane u srijedu ponudile su sve redom pobjede domaćina. Osim Tottenhama, domaći su trijumf ostvarili FC Kopenhagen, Ajax, Auxerre i Žilina.

Ajax je na Amsterdam Areni s 2-1 pobijedio kijevski Dinamo i tako s ukupnih 3-2 izborio najelitnije klupsko nogometno takmičenje. Ajax je golovima Luisa Suareza iz 43. i Mounira El Hamdaouija iz 75. minute imao sigurnu prednost do samog kraja, da bi Andrij Ševčenko šest minuta prije kraja iz jedanaesterca, koji je prethodno skrivio Verthongen na Ninkoviću, nakratko vratio nadu gostima.

Ipak, kijevski sastav nije uspio postići još jedan gol koji bi ga odveo u takmičenje po grupama.

Žilina je 2-0 pobjedu s gostovanja kod Sparte potvrdila i domaćim 1-0 trijumfom u Bratislavi i tako postala tek treći slovački klub koji je izborio fazu takmičenja u Ligi prvaka po grupama. Prethodno Žilini to je uspjelo još Košicama (1997/98) i Petražalki osam godina kasnije. Jedini gol na utakmici postigao je Momodou Ceesay već u 18. minuti.

Valja spomenuti da je Sparta u 53. minuti propustila realizirati jedanaesterac, tačnije stativu je pogodio Jiri Klaudrubskij. Manuel Pamić branio je boje Sparta do 86. minute.

U preostale dvije utakmice domaćini su anulirali prednosti svojih protivnika iz prvih susreta. Tako je FC Kopenhagen pobijedio Rosenborg 1-0 i nakon poraza u prvom susretu 2-1 prošao dalje zbog gola u gostima, dok je Auxerre s 2-0 savladao Zenit St. Peterburg i tako nadoknadio zaostatak 1-0.

Golove za Auxerre postigli su Cédric Hengbart i Ireneusz Jelen, a za FC Kopenhagen Sölvi Ottesen. Kraj utakmice na stadionu Abbé-Deschamps Zenit je dočekao s devetoricom igrača zbog isključenja golmana Vjačeslava Malafejeva (65.) i Tomaša Hubočana (80.).

Liga prvaka, 4. pretkolo, uzvratne utakmice:

Ajax – Dinamo Kijev 2-1, prva utakmica 1-1 (Suarez 43, Hamdaoui 75 / Ševčenko 84-11m) Auxerre – Zenit St. Peterburg 2-0, 0-1 (Hengbart 9, Jelen 53) FC Kopenhagen – Rosenborg 1-0, 1-2 (Ottesen 33) Žilina – Sparta Prag 1-0, 2-0 (Ceesay 18) Tottenham – Young Boys 4-0, 2-3 (Crouch 5, 61, 78, Defoe 32)