Liga prvaka, 4. pretkolo
0

VIDEO / Remi Dinama i Ajaxa u Kijevu

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Napeto je bilo u prvim utakmicama 4. pretkola nogometne Lige prvaka, igranima u utorak. Najviše je prema grupama zakoračila, nenadano, slovačka Žilina.

Žilina je u "susjedskom" derbiju pobijedila Spartu u Pragu s 2-0 i sada ispred sebe ima domaću utakmicu i relativno otvoren put prema Ligi prvaka.

Prošle sezone je Sparta postala prvak Češke bez da je izgubila i jednu utakmicu u prvenstvu. No, u najvažnijem izlasku na travnjak su zakazali. Pokopao ih je prvi pogodak, onaj Ceesayja u 51. minuti, koji se dogodio u neobičnoj situaciji. Prvo je pogriješio domaći golman Blažek, koji je naletio na svog saigrača dok je pokušavao izbiti loptu. 

U nastavku akcije je u šesnaestercu ležao jedan od domaćih igrača, ali sve to nije smetalo Ceesayja koji je opalio iskosa i uz pomoć okvira gola pogodio za 1-0. Nakon toga je Oravec u 73. minuti potpuno slomio Pražane.

Dinamo i Ajax su u Kijevu odigrali 1-1 s tim da domaćin može biti sretan takvim ishodom. Ajax je imao dosta šansi, a od 56. minute je Dinamo igrao i sa igračem manje zbog drugog žutog kartona Garmasha. Baš nakon prekida, kojeg je izazvao Garmash prekršajem, gosti su poveli. Vertonghen je okrenut leđima od gola, dotaknuo loptu glavom i poslao je u mrežu.

Šansu za prolaz Dinamu je zadržao Gusev koji je iz kontre izjednačio na 1-1. Hrvatski nogometaš Ognjen Vukojević je odigrao cijelu utakmicu uz zarađeni žuti karton.

U "skandinavskom derbiju" je Rosenborg u Trondheimu pobijedio danski FC Kopenhagen 2-1. Najljepši je bio prvi pogodak na ogledu. Pravu brazilsku akciju su izveli domaći igrači (četiri dodavanja iz prve - što nogom, što glavom), a strijelac je bio Iversen.  

Liga prvaka, prve utakmice 4. pretkola:

Young Boys - Tottenham 3-2 (Lulić 4, Ntsama 13, Hochstrasser 28 / Bassong 42, Pavljučenko 83) Dinamo Kijev - Ajax 1-1 (Gusev 66 / Vertonghen 57) Sparta Prag - Žilina 0-2 (Ceesay 51, Oravec 73) Rosenborg - FC Kopenhagen 2-1 (Iversen 23, Henriksen 57 / Gronkjaer 74) Zenit - Auxerre 1-0 (Keržakov 3)