Nogomet
0

2. kolo Lige prvaka: Zenit i Austria remizirali u St. Petersburgu

Piše: D. B.
Foto: AFP
Foto: AFP
Zenit je u prvoj utakmici 2. kola Lige prvaka u grupi G ugostio ekipu Austrije iz Beča. Golova nije bilo.

Ruska je ekipa u prvom kolu izgubila od Atletica rezultatom 3:1, a Austria je kao domaćin poražena od Porta sa 1:0. Ovo je bila utakmica u kojoj su oba tima tražila prve bodove.

Prvu priliku na utakmici imali su gosti već u 5. minuti kada je neprecizno šutirao Šimkovic. Četiri minute kasnije uzvratili su domaći preko Šatova. Igrači Zenita su u nastavku imali nešto više prilika. Neprecizni su bili Danny, Hulk, Lombaerts, Keržakov i Anjukov, dok na drugoj strani svoje prilike također nisu iskoristili Ramsebner, Hosiner i Mader. Minut prije kraja prvog dijela susreta crveni karton je dobio Witsel, pa je Zenit već tada ostao bez jednog igrača na terenu. Nakon prvih 45 minuta rezultat je glasio 0:0.

U nastavku utakmice domaći su uprkos činjenici da igraju sa igračem manje krenuli ofanzivno. Za svega nekoliko minuta su napravili tri prilike, ali ih u gol nisu pretvorili Hulk, Danny i Anjukov. U tom je periodu dva puta zaprijetila i Austria preko Madera i Širokovog. Dobru priliku za gol je u 59. minuti za goste propustio Holland. Potom je uslijedio period dominacije gostujuće ekipe, koja je napravila tri šanse pred golom domaćina, dvije je propustio Hosiner, a jednu Mader. Napadi gostiju prekinuti su prilikama koje je Hulk propustio u 71. i 74. minuti. Isti je igrač neprecizan bio i u 78. i 86. i 88. minuti. U finišu utakmice su još dva puta zaprijetili gosti preko Hosinera i Suttnera, a posljednju priliku je propustio Zenit kada je neprecizan bio Fajzulin. Utakmica je završena remijem 0:0.

Preostalih sedam susreta počinju u 20:45 sati.