sport
0

Majlinda Kelmendi najbolja džudistkinja svijeta u 2014. godini

Anadolija
Majlinda Kelmendi
Majlinda Kelmendi
Predsjednik Međunarodne džudo federacije (IJF), Marius Vizer proglasio je danas u Prištini Majlindu Kelmendi najboljom džudistkinjom svijeta u 2014. godini u svim kategorijama.

Istovremeno, predsjednica Kosova Atifete Jahjaga uručila je Vizeru "Predsjedničku medalju za zasluge" za rad na internacionalizaciji kosovskog sporta.

Predsjednica Jahjaga se zahvalila Vizeru na velikoj pomoći, koju je pružio Kosovu u procesu učlanjenja u Međunarodnu džudo federaciju i posebno na podršci i pomoći u procesu učlanjenja Kosovskog olimpijskog komiteta (KOK) u Međunarodni olimpijski komitet (MOK).

"Učlanjenjem Kosova u MOK i druge međunarodne federacije mladići i djevojke Kosova bit će neotuđiv i važan dio međunarodnog sporta, što će im omogućiti da pokažu sve sportske sposobnosti i talente, predstavljajući svoju državu na međunarodnoj sceni", izjavila je predsjednica Jahjaga prilikom uručenja medalje Mariusu Vizeru.

Vizer je čestitao KOK-u i Kosovskom džudo savezu na učlanjenju u važne međunarodne institucije i obećao dalju podršku kosovskom sportu.

Na prijemu kod kosovske predsjednice zajedno sa Vizerom je bio i predsednik KOK-a Besim Hasani, predsjednik Kosovskog džudo saveza Agron Kuka, najbolja svjetska džudistkinja Majlinda Kelmendi, selektor kosovske džudo reprezentacije, Driton Kuka, predsjednik Fudbalskog saveza Kosova, Fadil Vokrri i bivši ministar sporta Memli Krasniqi.

Prvom čovjeku Međunarodne džudo federacije prethodno je priređen doček u Hotelu Sirijus u organizaciji Kosovskog olimpijskog komiteta.

"I vi ste sami svjedoci šta je Vizer učinio za kosovske sportiste. On je uvijek odvajao politiku od sporta kako bi pomogao sportistima i to je njegova posebna vrijednost", kazao je Hasani.

Koliko je Vizer pomogao kosovskim sportistima posvjedočila je i Majlinda Kelmendi, dvostruka svjetska šampionka.

"Kada smo bili u Rusiji na Svjetskom prvenstvu, odmah nakon izvlačenja žrijeba, Vizer je došao da nas pozdravi i u tom nesporazumu kada nam nisu dali da nastupamo za Kosovo, Vizer mi je rekao da će ukoliko budem prva, doći na Kosovo da nas posjeti. Drago mi je da je održao obećanje i da je danas ovdje sa nama", kazala je Majlinda.

Majlinda Kelmendi je sa osvojenih 4.230 poena proglašena najboljom džudistkinjom u svim kategorijama u 2014., a za njen uspjeh zaslužan je i njen trener Driton Kuka.