sport
73

Nikola Prce i Larisa Cerić vladari bh. sporta

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Rukometaš Nikola Prce i džudistkinja Larisa Cerić najbolji su sportisti Bosne i Hercegovine za 2014. godinu, odlučio je stručni žiri Izbora najboljeg sportiste BiH u organizaciji Nezavisnih novina i Radio-televizije BiH.

Završna manifestacija, na kojoj su proglašeni najbolji od onog što je bh. sport iznjedrio u godini koja je na izmaku, održana je u utorak uvečer u Kongresnoj dvorani hotela Holiday u Sarajevu pod pokroviteljstvom Dragana Čovića, člana Predsjedništva BiH, uz partnerstvo Olimpijskog komiteta BiH i i snažnu podršku Ministarstva civilnih poslova BiH.

Nikola Prce, koji zbog povrede ligamenata skočnog zgloba nije bio u mogućnosti da lično primi nagradu, za priznanje koje je zaslužio odličnim igrama u dresu rukometne reprezentacije BiH i Pik Segeda, zahvalio se putem videoporuke.

Šlag na tortu

"Prije svega želio bih pozdraviti cijenjeni skup, kao i sve građane Bosne i Hercegovine, posebno naše vjerne navijače, koji nas nisu napuštali ni kada nam nije išlo najbolje. Velika mi je čast i jako mi je drago zbog ovog priznanja koje sam dobio od Nezavisnih novina i BHRT-a. Ostaje žal zbog činjenice da neću moći prisustvovati svečanoj ceremoniji, a možda i još veća žal što postoji mogućnost da zbog povrede propustim Svjetsko prvenstvo. Osim ove povrede u 2014. godini desilo mi se mnogo lijepih stvari, kao što su uspjeh sa reprezentacijom i osvajanje prvog evropskog kupa sa mojim bivšim klubom Pik Segedom. Ovo priznanje došlo je kao šlag na tortu uspješne godine i jako sam sretan i ponosan što je cijenjeni žiri baš mene proglasio za najboljeg u BiH. Još jednom bih se zahvalio organizatorima ove manifestacije, kao i pokrovitelju Predsjedništvu BiH. Ipak, posebno bih želio spomenuti moje saigrače iz reprezentacije, stručni štabovi na čelu sa Draganom Markovićem, ljude iz Saveza, a pogotovo moju obitelj i djevojku, koji su uvijek uz mene", rekao je Prce, koji je u dvomeču baraža strašnom Islandu zatresao mrežu čak 18 puta, pa je s pravom uz selektora Dragana Markovića, proglašen za jednog od tvoraca velike rukometne senzacije.

BiH je u Sarajevu slavila sa 33:32 uz 11 golova Prce, a u revanšu u Rejkjaviku bilo je 29:29 uz njegovih sedam golova. Osim toga Prce je sa mađarskim klubom ove godine osvojio krunu pobjednika Kupa EHF.

Red, rad i disciplina pod stručnim nadzorom trenera i selektora Branislava Crnogorca donijeli su Larisi Cerić i četvrto priznanje za najbolju sportistkinju BiH. U nizu vrhunskih rezultata koje je ostvarila 2014. posebno mjesto u vitrinama zauzima srebro osvojeno na Evropskom seniorskom prvenstvu u Monpellieru.

Višestruka šampionka BiH u godini na izmaku briljirala je i na dva evropska kupa, osvojivši zlatne medalje u Sarajevu, odnosno Beogradu. Pobjedničko postolje nije joj izmaklo ni u Mađarskoj, kada se na Grand Prixu Budimpešta 2014. u izuzetno jakoj konkurenciji proslavila osvajanjem bronzanog odličja.

Vrhunski rezultati i kontinuitet koji ima svrstavaju je ne samo među najozbiljnije bh. kandidate za nastup, već i za osvajanje prve medalje na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. Na evropskoj seniorskoj rang listi Cerićeva trenutno zauzima prvo mjesto.

Zahvala treneru Crnogorcu

"Želim da se zahvalim mojoj porodici, treneru Branislavu Crnogorcu, generalnom sekretaru Džudo saveza BiH Arijani Jahi, klupskim kolegama iz Nippona, Edukacijskom fakultetu u Travniku, te Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo", kazala je Cerićeva osvajačica ovog priznanja iz 2009, 2010, 2013. i sada 2014.

Stručni žiri kojim je ovaj put predsjedavao velikan bh. i jugoslovenskog fudbala Faruk Hadžibegić odredio je dobitnike i u preostalih devet kategorija.

Laskavu titulu najboljeg trenera zaslužio je Dragan Marković, selektor rukometne reprezentacije BiH. Malo ko je očekivao i vjerovao da će se bh. tim naći na najvećoj svjetskoj smotri kada su saznali da je protivnik u baražu moćni Island. Ipak, jedan od onih koji je vjerovao u snagu i talent svog tima je bio upravo Marković, a za to je nagrađen plasmanom u završnicu planetarnog takmičenja. Shodno ovome uspjehu onda i ne čudi činjenica da su nagradu za najbolju ekipu "pokupili" upravo rukometaši BiH.

Podrška sportistima je ideja vodilja od koje Nezavisne ne odstupaju otkako su 2001. ustanovile Izbor najboljeg sportiste, a mladi su budućnost ove zemlje i sporta. Nagradu za najperspektivniju sportistkinju ove godine je itekakao zaslužila Nikolija Stanivuković, članica Atletskog kluba Borac iz Banje Luke i jedna od rijetkih bh. atletičarki koja se sa uspjehom bavi izuzetno zahtjevnom disciplinom, sedmobojem. Titulom najperspektivnijeg sportiste okitio se mladi košarkaški reprezentativac Džanan Musa, najbolji strijelac Evropskog kadetskog prvenstva A divizije.

Nagrada za fair-play ove godine otišla je biciklistkinji Lejli Tanović koja je tokom trke pritekla u pomoć jednom takmičaru koji je pao. Lejla je u tim trenucima bila na drugom mjestu, a iako je bila svjesna da će joj zaustavljanje oduzeti dragocjeno vrijeme, ona se nije dvoumila već je pomogla kolegi pa je na kraju u cilj stigla kao druga.

Nagrada legendi Borca

Nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena legendarnom golmanu banjalučkog Borca Slobodanu Karaliću. Isto priznanje otišlo je u ruke Ivana Hmjelovjeca bivšeg olimpijca i čovjeka koji je cijeli život posvetio gimnastici i radu sa mladima.

Azmir Husić, zaljubljenik u fudbal spasio je FK Sloboda iz Tuzle propasti a ovaj kluba trenutno ima školu fudbala koju pohađa oko 400 mališana. Njemu je je pripala nagrada za razvoj sporta.

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci 13. put je proglašena za najbolju ekipu u sportu za invalide. Zlatna medalja na Svjetskom prvenstvu bila im je 13. najsjajnije odličje u vitrinama, a kapiten najtrofejnijeg tima u BiH Sabahudin Delalić dobitnik je nagrade za najboljeg sportistu u sportu za invalide.

Manifestacija proglašenja najboljih sportista direktno je putem TV-a prenosila BHT1, a u muzičkom dijelu manifestacije nastupila je Aida Mušanović.

Nikoliji i Džananu nagrada EKO-FIS Viteza

Nikolija Stanivuković i Džanan Musa dobili su i Time Sharing EKO-FIS Vlašić od pet godina. Oni će u narednih pet godina moći koristiti sedmodnevni aranžman u prelijepom Sportsko-rekreativnom kompleksu EKO-FIS Vlašić.