sport
76

Amel Tuka, Emma Iličić i Aida Kalušić najbolji sportisti Zenice u 2014. godini

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U Hotelu Zenica večeras su izabrani najbolji sportisti i sportski kolektivi Grada Zenice za 2014. godinu. Prema izboru žirija najbolji sportisti za 2014. godinu su Amel Tuka, Emma Iličić i Aida Kalušić.

U organizaciji Grada Zenice i Sportskog saveza u Zenici su večeras proglašeni najbolji pojedinci i sportski kolektivi koji su svojim rezultatima u 2014. godini zaslužili priznanja.

Za najboljeg juniora u 2014. godini izabran je član Teniskog kluba "Mladost" Kerim Subašić, a za juniorku članica Atletskog kluba "Zenica" Lamija Pašalić. S ciljem motivacije u onome što rade večeras su dodijeljene i nagrade za sportske nade gdje su priznanja dobili Dino Marković (Šahovski klub "Preporod"), Maja Dodik (Teniski klub "Mladost"), Adin Šečibović i Sedin Heco (Atletski klub "Zenica") te Ibrahim Durmo (Omladinski košarkaški klub Čelik).

Petočlani žiri kojeg su sačinjavali novinari, u sastavu Mirza Dajić, Mirsad Pripoljac, Nedžad Glibo, Ibrahim Dizdarević i Ibrahim Muratović za najboljeg trenera izabrali su Slobodana Kecmana, trenera Košarkaškog ženskog kluba Čelik koji je u proteklom periodu ostvario zapažene rezultate kako na domaćim tako i na regionalnim takmičenjima.

Za najbolje sportske radnike u 2014. godini izabrani su Pane Škrbić (RK Čelik), Kasim Sarajlić (OKK Čelik), i Suad Kaknjo (AK Zenica), dok su najbolji sportski klubovi KŽK Čelik, AK Zenica, te OKK Čelik Zenica.

Ove godine dodijeljena je i specijalna nagrada za afirmaciju, razvoj i omasovljenje sporta koja je pripala Sportskom društvu Winner - Sportska škola Zenica, a specijalno priznanje za afirmaciju na međunarodnom planu za sportiste dobili su: Nermin Bošnjak (član HA SE Karate do Zenica), Edin Konjić (član Stonoteniskog kluba Mladost) te Aida Halać (aktuelna profi evropska kick box ISKA i IBF boks prvakinja).

Na večerašnjoj dodjeli dodijeljena su i priznanja u invalidskom sportu gdje su kao najuspješniji izabrani Redžib Talić (UPODP Zenica) i Safija Topalović. Najuspješniji invalidski sportski kolektiv je Atletska ekipa Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica, a najbolji sportski radnik je Mirsad Đulbić.

Na samoj završnici iazbrani su i najuspješniji sportisti 2014. godine Grada Zenice, a u muškoj konkurenciji nagradu je dobio član Atletskog kluba Zenica Amel Tuka, dok su u ženskoj konkurenciji najbolje sportašice Emma Iličić (Streljački klub Zenica) i Aida Kalušić (Košarkaški ženski klub Čelik). Emma i Amel su odsustvovali sa dodjele jer se nalaze na pripremama i takmičenju, a njihova priznanja su primili njihovi roditelji. Aida Kalušić je nakon dodjele priznanja zahvalila se svima te je istakla da je njen uspjeh rezultat organizovanog kolektiva KŽK Čelik.

Na večerašnjoj dodjeli priznanja su dobili i prijatelji Sportskog saveza i Grada Zenice koji su pomogli u organizaciji, a posebno priznanje je dodijeljeno Košarkaškom savezu Bosne i Hercegovine za doprinos u razvoju sporta u BiH.

"Ja mislim da je ovo nagrada za košarkaše i košarkašice BiH koje zaslužuju sve nagrade ove države i mislim da zaista dostojanstveno predstavljaju ovu državu. Za one koji ne znaju, naše reprezentacije će sljedeće godine igrati na Eurobasketu među najboljim državama u Evropi. Moram priznati da je ženska košarka bila zapostavljena, a evo svijetla tačka je ženski košarkaški klub Čelik i nadam se da ćemo od ove godine imati tri ženske reprezentacije koje će stići košarkaše i biti bolje", kazao je generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Harun Mahmutović.