sport
1

Larisa Cerić predvodi podmlađeni bh. tim na Evropskom kupu

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U Sarajevu će ovog vikenda biti održan deveti Evropski judo kup - Top ranking "Sarajevo open 2014".

Nastupit će oko 300 takmičara i takmičarki iz 23 zemlje - Andore, Armenije, Australije, Austrije, Belgije, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Francuske, Njemačke, Velike Britanije, Mađarske, Italije, Norveške, Rumunije, Rusije, Slovenije, Slovačke, San Marina, Srbije, Švicarske, Švedske i Bosne i Hercegovine.

"Ovo je jedno od najvećih takmičenja koje se u toku jedne godine održava u BiH. Judo savez BiH je organizaciju ovog takmičenja dobio prije devet godina i mi smo ponosni da smo sve dosadašnje kupove održavali na vrhunskom nivou. U posljednje dvije godine ovo takmičenje nosi naziv Top ranking, što znači da sportisti koji ovdje nastupe osvajaju najveći broj bodova kada su u pitanju takmičanja u Evropa kupu", kazao je selektor bh. reprezentacije Branislav Crnogorac.

Takmičenje će biti održano u Kulturno-sportskom centru Ilidža. Prvog dana, u subotu, eliminacijske borbe u sedam kategorija počinju u 10 sati, svečano otvaranje je u 16.00, a finalne borbe od 16.30 sati. U nedjelju će također nastupiti takmičari u sedam kategorija, eliminacije počinju u 10.00, a finalne borbe u 16.00 sati.

Bosnu i Hercegovinu predstavljat će podmlađeni tim, predvođen višestrukom prvakinjom BiH Larisom Cerić.

"Kada je u pitanju bosanskohercegovački tim, nastupit ćemo s podmlađenim sastavom. Poznato je da se Amel Mekić povukao, određeni broj iskusnih seniora su povrijeđeni, ali vjerujem u ovaj mladi tim i nadam se da će neko od njih doći do odličja", kazao je Crnogorac.

Larisa Cerić je prošlogodišnja pobjednica Evropa kupa, u finalu je pobijedila Luciju Polavder, aktuelnu prvakinju Evrope.

"Dat ću sve od sebe kao i uvijek. Spremna sam, dobro sam trenirala. Najvažnije je da nisam povrijeđena, imala sam dobre pripreme tako da sam spremna za takmičenje. Nadam se najboljem. Cilj mi je da odbranim prošlogodišnju titulu", kazala je Cerić.

Od ostalih bh. takmičara najviše se očekuje od iskusnog Mitra Mrdića, mladog Haruna Sadikovića, prošlogodišnjeg viceprvaka svijeta za kadete te Aleksandre Samardžić.

"Ovom kupu prethodilo je državno prvenstvo i svi koji su se plasirali među četiri na prvenstvu stekli su pravo nastupa. Bit ću izuzetno sretan kao selektor i trener ako na Evropa kupu osvojimo jednu zlatnu medalju. To bi bio dobar vjesnik naših nastupa u toku godine na velikim takmičenjima kao što je evropsko prvenstvo krajem aprila u Montpellieru, svjetsko prvenstvo, olimpijada mladih", kazao je selektor bh. tima.