sport
10

Cerić osvojila bronzu na Grand Prixu Budimpešta 2014

FENA
Najbolja bosanskohercegovačka džudistkinja Larisa Cerić osvojila je treće mjesto na takmičenju ''Grand Prix Budipešta 2014'', koje se nalazi na programu Judo World Tour-a za kvalifikacije za olimpijske igre u Rio de Janeiru 2016.

Na Grand Prixu nastupilo je 405 takmičara iz 53 zemlje, a Bosnu i Hercegovinu su predstavljale Larisa Cerić u kategoriji +78kg i Aleksandra Samardžić u kategoriji -70kg, saopćeno je iz Judo saveza BiH.

Cerić je do polufinala došla pobjedama nad predstavnicama Italije i Litvanije, Elisom Marchio i Santom Pakenyte. U polufinalnoj borbi poražena je od Ukrajinke Svitlane Loromanke, da bi u meču za bronzanu medalju maksimalnim rezultatom pobijedila Marynu Slutskayu iz Bjelorusije.

Druga bh. predstavnica Aleksandra Samardžić pobijedila je u prvoj borbi Rumunku Panteu Madalinu, ali je u drugom kolu poražena od finalistkinje Barbare Matić iz Hrvatske.

Selektor bh. tima Branislav Crnogorac prezadovoljan je nastupom reprezentativki BiH, a posebno rezultatom Larise Cerić koja je osvojila nove bodove za Svjetsku rang listu.

Crnogorac je naglasio da se Cerić trenutno nalazi u olimpijskoj normi i da je njen konačni cilj ući među prvih osam na rang listi kako bi postala nosilac liste na olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. godine.

Cerić očekuje nastup na ''Grand Slamu'' u Tyumenu (Rusija), dok će Samardžić našu zemlju predstavljati na evropskom U-18 prvenstvu u Atini (Grčka).