sport
93

Cerić: Medalja s Evropskog prvenstva je plod dugogodišnjeg rada

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Bosanskohercegovačka džudistkinja Larisa Cerić osvojila je srebrenu medalju na Evropskom prvenstvu koje je održano ovog vikenda u Montpellieru (Francuska).
Larisa Cerić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Larisa Cerić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Cerić se danas s ostalim članovima reprezentacije BiH vratila u Sarajevo, gdje je održala konferenciju za medije kojoj su prisustvovali i selektor reprezentacije Branislav Crnogorac i generalni sekretar Judo saveza BiH Arijana Jaha.

"Dugo sam trenirala za ovo takmičenje i veoma mi je drago zbog medalje. Ovo nije rezultat postignut u zadnja tri mjeseca, već plod dugogodišnjeg rada. Osvajala sam i druga odličja, ali nikada evropsku seniorsku medalju. Prva sam džudistkinja iz BiH koja je uspjela u tome i za mene je to velika čast", kazala je Cerić.

Dvadesettrogodišnja bh. sportistkinja je u kategoriji +78 kg u finalu poražena od Francuskinje Emilie Andeol. Meč je protekao u izjednačenoj borbi i završen je bez bodova, a Francuskinja je do titule prvakinje Evrope došla zahvaljujući javnoj opomeni bh. džudistkinji.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

"Žao mi je što se nisam uspjela okititi najsjajnijim odličjem. Finale je bilo teško i izjednačeno, a ja sam svu svoju energiju i emocije usmjerila na polufinalni meč, tako da sam u finalu bila jako iscrpljena. Ipak, još sam mlada i vjerujem da ću nekada osvojiti i zlatnu evropsku medalju", istaknula je Cerić.

Bh. reprezentativka je srebro s Evropskog prvenstva dodala bogatoj kolekciji trofeja, među kojima se nalaze naslov svjetske juniorske prvakinje iz 2009. i evropske prvakinje do 23 godine iz 2012. te bronze na Mediteranskim igrama u Mersinu.

Zadovoljstvo rezultatom Larise Cerić nije krio ni njen trener Branislav Crnogorac, koji ističe da je njen rezultat jedan od najboljih u bh. sportu uopće.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

"Larisa je potvrdila svoj kvalitet i dokazala da je u svojoj kategoriji jedna od najboljih džudistkinja na planeti. Veoma sam zadovoljan, ovo je jedan od najboljih rezultata u BiH, ne samo za džudo, nego za bh. sport uopće. BiH nema mnogo viceprvaka Evrope kada su u pitanju olimpijski sportovi, samo Hamzu Alića u atletici i sada Larisu Cerić", naglasio je Crnogorac.

Do srebrene medalje najbolja bh. džudistkinja došla je s tri pobjede uz jedan poraz. U prvom kolu pobijedila je Litvanku Santu Pakenyte, a potom i dvostruku evropsku prvakinju Slovenku Luciju Polavder, dok je u polufinalu bila bolja od Njemice Jasmin Kuelbs.

Kada su u pitanju ostali bh. džudisti, svoje nastupe završili su uglavnom u prvim kolima. Ženska reprezentacija BiH prvi put je ekipno nastupila na evropskom prvenstvu i zauzela sedmo mjesto.

Crnogorac navodi da nije zbog toga razočaran jer se radi o mladim takmičarima koji su u Francuskoj skupljali potrebno iskustvo, te da od njih tek u budućnosti očekuje vrhunske rezultate.