sport
775

Larisa Cerić osvojila srebro na Evropskom prvenstvu u Montpellieru

FENA
Bosanskohercegovačka džudistkinja Larisa Cerić osvojila je srebrenu medalju na Evropskom prvenstvu u Montpellieru.

Cerić je u kategoriji +78 kg u finalu poražena od Francuskinje Emilie Andeol. Meč je protekao u izjednačenoj borbi i završen je bez bodova, a Francuskinja je do titule prvakinje Evrope došla zahvaljujući javnoj opomeni bh. džudistkinji.

Uprkos porazu u finalu, Cerić je ostvarila izvanredan rezultat. Naslovu svjetske juniorske prvakinje iz 2009. i evropske prvakinje do 23 godine iz 2012. te bronze na Mediteranskim igrama u Mersinu danas je dodala i srebro s Evropskog prvenstva.

Do srebrene medalje najbolja bh. džudistkinja došla sa tri pobjede uz jedan poraz. U prvom kolu pobijedila je Litvanku Santu Pakenyte, a potom i dvostruku evropsku prvakinju Slovenku Luciju Polavder, dok je u polufinalu bila bolja od Njemice Jasmin Kuelbs.

"Prezadovoljni smo rezultatom Larise Cerić koja je potvrdila svoj kvalitet. On je dokazala da je u svojoj kategoriji jedna od najboljih džudistkinja na planeti i sretni smo zbog toga", kazao je selektor bh. reprezentacije Branislav Crnogorac za Agenciju FENA, nakon što je Cerić osvojila srebrenu medalju na Evropskom prvenstvu u Montpellieru.

"Nakon zlatne medalje Amela Mekića, smatram da je ovo najbolji rezultat u BiH, ne samo za džudo, nego za sport BiH uopće. Mi nemamo mnogo viceprvaka Evrope, kada su u pitanju olimpijski sportovi, samo Hamzu Alića u atletici i sada Larisu Cerić", dodao je Crnogorac.

Posljednjeg dana EP-a u nedjelju na rasporedu je ekipno prvenstvo, a reprezentacija BiH u Sarajevo se vraća u ponedjeljak.