Nije greška
34

Znate li zašto FIBA selektora BiH Adisa Bećiragića potpisuje kao Aziza Bekira?

E. B.
Adis Bećiragić (Foto: Screenshot)
Adis Bećiragić (Foto: Screenshot)
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine danas je savladala Mađarsku rezultatom 95:85 u prvom kolu Eurobasketa zahvaljujući maestralnom vođenju s klupe selektora Adisa Bećiragića.
No, brojni gledatelji su ostali zbunjeni potpisom koji FIBA koristi za našeg selektora.

Umjesto "Adis Bećiragić", naš selektor je potpisan kao "Aziz Bekir", što je mnoge gledatelje kraj malih ekrana zbunilo. Ipak, razlog je veoma jednostavan.

Bećiragić je rođen u Sarajevu 1970. godine, a 1993. godine nakon nastupa na Eurobasketu u Njemačkoj otišao je u Tursku. On je 1994. godine dobio tursko državljanstvo, a prema tadašnjim zakonima u Turskoj morao je promijeniti ime i prezime.

Tako je odabrao alias Aziz Bekir, a s obzirom da ga FIBA praktično vodi kao turskog trenera, koristi taj naziv. Naravno, u bosanskohercegovačkoj ličnoj karti i dalje mu stoji pravo ime.

Bećiragić nije prvi poznati košarkaš ili trener koji ima drugo ime u Turskoj. Još ranije su aliase dobili Damir Mršić (Demir Kaan), Mirsad Jahović (Mirsad Türkcan), Asim Paščanović (Asim Pars)...

U posljednje vrijeme turskim zakonom je dozvoljeno zadržavanje imena, te je tako Emir Preldžić igrao pod svojim imenom, sada je ista situacija sa Tarikom Biberovićem i Shaneom Larkinom, no Bobby Dixon je odlučio ipak "turcizirati" ime, te se on službeno vodi kao Ali Muhammed.