Bespotrebno!
104

Reprezentativca BiH kritikovali jer nije držao ruku na srcu, odmah se oglasio zajedno sa savezom

D. P.
Košarkaši BiH ostavili su "srce" na parketu (Foto: A. K./Klix.ba)
Košarkaši BiH ostavili su "srce" na parketu (Foto: A. K./Klix.ba)
Košarkaški reprezentativac Bosne i Hercegovine Markus Lončar našao se na meti kritika nakon što se na društvenim mrežama pojavila fotografija na kojoj ne drži ruku na srcu tokom intoniranja himne, a o svemu se oglasio sam košarkaš te Košarkaški savez BiH.

Košarkaši BiH sinoć su u tuzlanskom Mejdanu poraženi od Francuske u uzbudljivoj utakmici, a prije duela nastala je fotografija zbog koje su neki ostali iznenađeni reakcijom Markusa Lončara.

No, ovaj košarkaš nije bio jedini koji nije držao ruku na srcu tokom izvođenja himne. O svemu su se oglasili Košarkaški savez BiH, sam košarkaš Lončar te selektor Adis Bećiragić.

"Činjenica da su bh. reprezentativci ostavili srce na parketu Mejdana ne može osporiti niko ko je gledao utakmicu u samoj dvorani ili na TV ekranu. U samoj ekipi vlada veliko zajedništvo, što će također potvrditi sami igrači i članovi stručnog štaba nacionalnog tima. Stoga smo u Košarkaškom savezu BiH iznenađeni što se Markus Lončar našao na meti pojedinih medija jer nije držao ruku na srcu tokom izvođenja himne BiH (pritom nije bio jedini), već je zagrlio saigrače Ismeta Sejfića i Amara Alibegovića u tom trenutku, iskazujući na taj način ljubav, poštovanje i zajedništvo prema braći s kojom dijeli svlačionicu reprezentacije", navodi se u saopćenju Košarkaškog saveza BiH.

S druge strane, Lončar navodi da je prošao sve selekcije reprezentacije BiH te da je bio član reprezentacije koja je spasila bh. košarku.

"Moram priznati da me je, koliko god me saigrači i trener pokušali utješiti, veoma pogodilo ovo što sam pročitao. Ne želim se pravdati. Od omladinskih selekcija sam član reprezentacije Bosne i Hercegovine. Znam ko sam, gdje sam rođen. Bio sam član i one naše selekcije koja je igrala pretkvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, pod vodstvom Duška Vujoševića. Tada smo spasili bh. košarku od propasti, jako mi je žao što se to zaboravlja. I tada, kao i sada, radujem se svakom pozivu selektora. S ponosom nosim najdraži dres", kaže Lončar za zvaničnu stranicu Košarkaškog saveza BiH.

Za kraj, selektor Adis Bećiragić ističe da je Lončar u potpunosti opravdao povjerenje i iskoristio priliku tokom minuta provedenih na parketu.

"Rekao sam to i na press-konferenciji, jako mi je drago što je igrač poput Markusa Lončara u potpunosti iskoristio priliku koju sam mu ukazao, usljed izostanka nekih drugih reprezentativaca. Kad to kažem, ne mislim samo na njegove partije u utakmicama, već i što se tiče samog ponašanja unutar tima. Od prvog dana priprema bilo je jasno s kojim entuzijazmom pristupa svakom treningu reprezentacije. Stoga sam veoma iznenađen pisanjem pojedinih medija, koji dovode u pitanje njegovu želju da bude tu sa nama. I nemam problem da kažem kako veoma ozbiljno računamo na njega u budućnosti", naglašava Bećiragić.

Upravni odbor KSBiH ovom prilikom je također pružio podršku Markusu Lončaru i svim ostalim reprezentativcima, koji se bezrezervno daju na svakoj utakmici.