Pismo čelnicima KS BiH
848

Razija Mujanović šokantno optužila Amera Čolana: Neviđena tortura i bahato ponašanje

N. K.
Razija Mujanović (Foto: Facebook)
Legendarna Razija Mujanović je kao tim menadžer ženske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine uputila izvještaj Upravnom odboru Košarkaškog saveza BiH, a o svemu je obavijestila i javnost putem društvenih mreža.
U izvještaju je navela brojne probleme i opstrukcije s kojima se susrela ona i reprezentacija, ali i niz kritika na adresu generalnog sekretara Saveza Amera Čolana.

"Obzirom da se već dugo špekuliše i komentariše da je 'nešto trulo u državi Danskoj' (čitaj - KS BiH), a moj poslani izvještaj Upravnom odboru je procurio u javnost putem pojedinih portala i izvora, osjećam dužnost da s vama podijelim isti. Iako se nisam htjela oglašavati pred utakmice, smatram da je pravedno da to pročitate na mojoj stranici, a ne kroz druge medije. Ipak ste vi tražili da budem u Savezu i vama to dugujem. I moje strpljenje ima granice. Zbog budućnosti košarke u Bosni i Hercegovini i generacija koje dolaze. Sportski pozdrav", napisala je Mujanović na društvenim mrežama uz fotografije podnijetog izvještaja.

Na početku izvještaja legendarna Raza je navela da su joj motivacija za ulazak u Savez bile talentovane djevojke kojima je uvijek malo nedostajalo da naprave rezultat.

"Naši problemi počinju nakon Eurobasketa. Nešto se čudno počinje dešavati s našim generalnim sekretarom Čolanom, s njegovim ponašanjem i odnosom prema nama. Pred utakmicu s Belgijom suočavamo se s neispunjenim obećanjima. Ni nakon pet mjeseci kancelarija Saveza nije isplatila zaslužene nagrade za ogroman uspjeh na Evropskom prvenstvu koje su napravile naše djevojke. Djevojke su se osjetila izdane, podcijenjene i degradirane te nisu osjetile poštovanje", piše Mujanović.

U nastavku otkriva kako su ipak uspjeli s Dubravkom Barbarićem osigurati 20.000 KM koje su podijelili igračicama kao nagradu. A onda novi šok na turniru u Australiji.

"Da stvar bude kontradiktorna, u Australiju putuje 13 igračica i čak 12 dodatnih osoba! Imali smo nekoliko osoba koje su povedene iz zaista ne znam kojeg razloga. U Australiji se susrećemo s bahatim ponašanjem našeg sekretara koji pokušava da određuje ko će sjediti na klupi, često koristi psovke koje su čule i djevojke, dogovara večere s dijasporom bez konsultacija s nama i u terminu koje on odredi. Posebno me sram bilo njegovog odijevanja. Umjesto da bude ogledalo države i na svaku utakmicu dođe u odijelu, on je na utakmice dolazio u šorcu i papučama. Mene je najiskrenije bilo sramota!", dodaje Raza uz konstataciju da je Čolan prema njoj vršio "neviđenu torturu".

Mujanović je u pismu, između ostalog, otkrila kako sekretar nije odobrio uplatu 3.000 švicarskih franaka koliko je koštala taksa da se izda licenca novoj igračici Jovani Mandić te još brojne druge probleme u kojima je glavnu ulogu uglavnom imao Čolan.

U foto-galeriji možete pogledati kompletan izvještaj legendarne košarkašice.

Raziju Mujanović je odmah putem društvenih mreža podržao i reprezentativac BiH Jusuf Nurkić koji je pri tome napomenuo da je i sam na slične stvari upozoravao bh. javnost.

Pismo Upravnom odboru KS BiH samo je dodatno zakomplikovalo ionako lošu situaciju u bh. košarci, a nije isključeno da će i u budućnosti na vidjeli izaći mnogi drugi problemi s kojima se susreću košarkaški radnici u našoj državi.