Novi problemi
29

Bosna ostala na osam košarkaša, pusta obećanja uzrok strmoglavog pada

Piše: K. H.
Damir Krupalija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Damir Krupalija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Košarkaši Bosne Royal sinoć su na Skenderiji čekali prijevoz, kao i članove rukovodećeg tima prije polaska u Makedoniju na meč Druge ABA lige protiv Ohrida. Od dvije pomenute stvari, uključujući ključnu koja se tiče odlaska na gostovanje, nisu dočekali nijednu. Fizički su se vratili kući, a mislima u godinu dana ranije - Bosna je pred novim raspadom.

Igrački kadar počeo se osipati nakon niza loših rezultata, a roster je sada ostao na samo osam igrača. Bivši direktor kluba Damir Krupalija u razgovoru za portal Klix.ba hronološki je poredao stvari od svog dolaska u klub te rekao da KK Bosna prije dvije godine nije interesovala aposlutno nikog.

"KK Bosna prije dvije godine nije interesovala nikoga. Klub je ostavljen da se de facto ugasi, a dvije-tri propale skupštine dovoljno su govorile u kakvom stanju se klub nalazio. Grupa ljudi se okupila nakon toga, donijeli smo odluku da to pokušamo dići iz mrtvih, a kada smo pokušali uključiti više ljudi, dobili smo podsmijehe i odmahivanje rukom. Govorili su da smo budale i da nema šanse da se sve to revitalizuje. Bosna je poslovala preko Royala i mi kao Upravni odbor zatekli smo 53.000 KM duga zbog prethodnih sezona u kojima se ispalo iz lige. To nam je bio dodatni teret na početku", kazao je Krupalija.

Košarka se vratila u Sarajevo, ali...

Krupalija je nakon toga ispričao kako su dobri rezultati samo napravili problem u klubu.

"Prve godine nismo imali sjajne rezultate, imali smo nekoliko poraza na početku i kada je u pitanje doveden ulazak u play-off A-1 lige, odlučili smo se na smjenu trenera i dovođenje Dušana Gvozdića. Uslijedio je niz od 11 uzastopnih pobjeda i ulazak u najviši rang takmičenja, čime smo opet postali malo simpatični ljudima. Javili su se neki sponzori sa željom da pomognu. Pojavljivanjem prvenstveno Argete kao sponzora, stvorili smo ekipu koja je bila dominantna u našoj ligi i tada smo još više povećali interesovanje prema KK Bosna. Stiglo je puno novca u klub za naše uslove, što je u poređenju s Evropom mizerno, ali se zbog interesovanja publike i rezutlata stvorila atmosfera da se košarka vratila u Sarajevo. Pojavom rezultata, a samim tim i potencijala, počinje pritisak na mene da se smjeni novi trener. U tom trenutku, Almir Bradić podliježe pritisku i traži smjenu trenera iz samo njemu znanih razloga. Ostatak Upravnog odbora nije zauzeo nikakav stav, već su pustili nama da donesemo odluku. Vanjski saradnik je dao sugestiju Bradiću da Dušan Gvozdić ne vlada svlačionicom i odlučili su otpustiti trenera, ali su preko noći promijenili odluku", rekao je Krupalija pa nastavio:

"Od tog trenutka izgubili smo finansijsku podršku Kantona Sarajevo. Naknadno nam je rečeno da će Kanton Sarajevo uplatiti isto onoliko novca koliko mi sakupimo i kada smo se tri sedmice nakon toga pojavili s iznosom koji smo sakupili, kazali su nam da nam mogu uplatiti trećinu, eventualno polovinu tog iznosa. Tu se odmah pojavila rupa u budžetu od 200.000 KM, a do dana današnjeg, osim sredstava koja su u budžetu izdvojena za turnir 'Mirza Delibašić', po osnovu sufinansiranja takmičarske sezone klub nije dobio ni 1 KM. Tu je nastao osnovni problem jer nismo imali novca. Svaki član Upravnog odbora imao je zadatak da u klub donese po 25.000 KM. Neki to jesu uradili, neki su to uradili kroz dovođenje sponzora, a pola članova nije uradilo apsolutno ništa. To su također dugovi koje smo mi vukli, pored otežavajućih okolnosti u kojima smo zbog dugova morali isplatiti 125.000 KM", otvoreno je rekao bivši direktor KK Bosna Royal.

Nedostatak novca onemogućio bilo kakav ozbiljan rad

Iako je otišao iz kluba, Krupalija kaže da je razočaran zbog atmosfere koja se stvorila i da žali što treća sezona nije donijela rezultate kakvi su očekivani.

"Sada se stvorila atmosfera kao da ništa nije urađeno i da ništa nije imalo smisla. Prošle su dvije dobre takmičarske sezone, a kruna svega trebala je doći u trećoj sezoni. Ja više ne obnašam nikakvu funkciju u klubu, a ljudima koji su napravili projekt sanacije ove situacije prepustio sam taj dio posla. Ne želim biti dio atmosfere koja je zatrovana i ne mogu da shvatim zašto to neko radi. Igrači su odlazili zbog svakodnevnog trovanja i još jednom ću postaviti pitanje: Kome nije u interesu da KK Bosna bude ozbiljan sportski kolektiv u BiH i regionu?", kazao je Krupalija.

Najveći problem su, kaže, napravili dugovi koje je klub imao, a koji nisu napravljeni radom tadašnje Uprave kluba.

"Kada smo trebali napraviti rezultat, imali smo novca. Kada smo ga u konačnici napravili i kada nam je trebao novi iskorak, sav novac je nestao. Stalno su nam zamjerali da loše vodimo klub, a mi smo morali vraćati dugove koje nismo napravili", završio je Krupalija.

Zbog činjenice da Bosna nije otputovala na meč protiv Ohrida u Makedoniju, Propozicija takmičenja meč je registrovala rezultatom 20:0 za Ohrid, dok će Bosna Royal ostati bez bodova. Također, Sarajevski klub je Druga ABA liga kaznila s 5.000 eura, saopćeno je na zvaničnoj stranici lige.