sport
1k

Još jedna nada bh. atletike: Nermin Štitkovac oborio 25-godišnji rekord BiH

Piše: I. P.
Nermin Štitkovac je na nedavno održanom atletskom mitingu na Sokocu uspio oboriti rekord Bosne i Hercegovine u bacanju diska.
Štitkovac Nermin
Štitkovac Nermin

On je za nešto manje od dva metra oborio 25-godišnji državni rekord od 60,54 metra. Međunarodni atletski miting na Sokocu održan je 8. augusta gdje je Štitkovac postigao rezultat od 62,58 metara postavivši novi rekord za takmičare ispod 18 godina.

Nešto više od dvije sedmice kasnije, na atletskom prvenstvu Republike Srpske, Štitkovac je potvrdio i postavio novi rekord od 62,86 metara.

Trener Vlatka Maleč je uz perspektivnog bh. atletičara još od 2013. kada je imao samo 13 godina, a kako sama tvrdi već je sljedeće godine disk bacao na udaljenost od 23 metra.

Štitkovac Nermin i Vlatka Maleč
Štitkovac Nermin i Vlatka Maleč

"Godinu poslije toga dostizao je daljine od blizu 40 metara, a tada je počeo trenirati i zimi. Što se tiče takmičenja, na turskom Festivalu mladih Evrope bio je prvi u bacanju diska rezultatom 53,22 metra i treći u bacanju kugle sa 13,77 metara. Poslije toga postaje državni prvak za svoj uzrast sa postignuta 54 metra, a onda je u klasi U18 bio peti na Balkanu, što je odlično s obzirom na to da se takmičio sa dvije godine starijim učesnicima", objasnila je Maleč za Klix.ba.

Maleč kaže kako Štitkovcu slijedi još treniranja, a 2016. godine nastupit će među mlađim juniorima gdje se očekuje da će ispuniti normu za Evropsko prvenstvo.

"Prelazi na disk od 1,5 kilograma, norma je postavljena na oko 55 metara, a on već sada ima 47, što znači da može napredovati", rekla je Maleč.

Nermina ne podržava niko osim njegovih roditelja i dobrih ljudi koji prepoznaju njegov kvalitet i obećanje koje nosi bh. sportu.