sport
82

Bh. atletičari ostvarili odlične rezultate na atletskom mitingu u Zenici

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Na Atletskom stadionu na Kamberovića polju u Zenici danas je održan 6. međunarodni atletski miting "Zenica 2015" na kojem su bh. atletičari ostvarili vrhunske rezultate.

Na ovogodišnjem atletskom mitingu u Zenici učestvovalo je preko 120 atletičara iz 16 zemalja svijeta koji su se pokazali kao dostojni protivnici našim predstavnicima. Bosanskohercegovački predstavnik na 800 metara i rekorder Amel Tuka danas je ostvario odlično vrijeme od 1.46:49, drugo mjesto je pripalo Dušanu Babiću (1.49:32), dok je trećeplasirani bio Bojan Stanišić (1.52:34).

U disciplini bacanja kugle Hamza Alić je ponovo briljirao bacivši kuglu na 20,50 metara, Kemal Mešić je zabilježio 20,11 dok je trećeplasirani bio Marin Premeru sa 19,49. Mladi bh. predstavnik Mesud Pezer kuglu je bacio na dužinu od 19,07 metara. Bacač koplja Dejan Mileusnić danas je ostvario rezultat od 75,75 metara, drugoplasirani je Timothy Herman sa 74,19, dok je treće mjesto pripalo Milošu Krsmanoviću (63,08).

Mlada skakačica u vis Lamija Pašalić danas je zabilježila treće mjesto sa visinom od 171 cm, drugoplasirana je bila Magdalena Zanze sa istom visinom, dok je prvo mjesto pripalo Magdaleni Petrušić sa visinom od 174 cm.

Bh. atletičar Amel Tuka nakon istrčane trke je izjavio kako je zadovoljan današnjim rezultatom iako formu čuva za Svjetsko prvenstvo koje će biti održano u Pekingu.

"Zahvaljujem se svima koji su danas došli i dali nam veliku podršku. Ovdje je bila divna atmosfera koja je bila veliki poticaj i vjerujem da njih nije bilo da ne bi ovako trčao. Osjećam se dobro i nakon trke, nisam u punoj formi, kako mi volimo da kažemo ja formu špicim za Svjetsko prvenstvo u Pekingu, a ovo sve ide po planu kako je trener i planirao. Ovo govori da sam u dobroj formi i da vrijedim puno više, a isto tako vjerujem da ću na narednim mitinzima ostvariti bolje rezultate", kazao je Tuka.

Bacač koplja Dejan Mileusnić je istakao kako je zadovoljan svojim rezultatom s obzirom na vjetar te je dodao da se nada boljim rezultatima i novom državnom rekordu.

Hamza Alić na proteklom takmičenju je ostvario normu za Olimpijsko prvenstvo, a danas je ponovo bacio najbolji rezultat na mitingu.

"Zadovoljan sam i dužinom i plasmanom s obzirom da sam u subotu imao iscrpljujuće takmičenje gdje sam bacio 29,67 metara. Teško je povratiti energiju za ovako kratko vrijeme, ali očekujem bolje rezultate u narednom periodu. Prvi sam ostvario olimpijsku normu, a drago mi je da su ovi mladi atletičari krenuli mojim putem jer vjerujem da atletika u BiH ima budućnost, te da će oni ako ne ove godine, naredne godine ostvariti potrebne norme", izjavio je Alić.

Na današnjem takmičenju održana je i trka u invalidskim kolicima na stotinu metara te trka najmlađih učesnika predškolskog uzrasta na 80 metara.