Sportske igre mladih 2011.
0

FOTO+VIDEO / Ivica Osim: Ovo je prilika da ponovo saživimo

Piše: E. Gorinjac
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Od ovog ljeta 10 bosanskohercegovačkih gradova će učestvovati u domaćem sportskom takmičenju pod nazivom "Sportske igre mladih 2011".

Radi se o manifestaciji u kojoj učestvuju učenici osnovnih škola.

"Sportske igre mladih" se već 15 godina uspješno organizuju u susjednoj Hrvatskoj. Od ove godine će učenici i učenice iz Sarajeva, Mostara, Tuzle, Bihaća, Zenice, Širokog Brijega, Orašja, Goražda, Travnika i Livna imati priliku da se druže kroz sportska okupljanja. Sportovi u kojima će se mladi takmičiti su: mali fudbal, ulična košarka, rukomet, odbojka, odbojka na pijesku, tenis, stoni tenis, badminton, šah, te igra pod nazivom između dvije vatre koju će zajedno igrati dječaci i djevojčica.

Najuspješniji pojedinci i ekipe učestvovat će na bh. finalu u Sarajevu, a za najbolje predstavnike BiH osigurano je besplatno mini ljetovanje u svojstvu učesnika međunarodnog finala u Splitu u avgustu ove godine.

U srijedu je na konferenciji za novinare ozvaničen početak "Sportskih igara mladih 2011". O značaju organizovanja ovakvih događaja i približavanja sporta mladima je govorio Ivica Osim, bh. nogometni stručnjak i počasni predsjednik "Sportskih igara mladih" u BiH, te Vedad Ibišević, bh. nogometni reprezentativac i prvi bh. ambasador "Sportskih igara mladih". Ambasador ove manifestacije je i Danijel Šarić, rukometni golman Barcelone.

"Jedini način koji ja vidim kao izlaz iz ove situacije je druženje. Prisustvovao sam u Hrvatskoj takvoj manifestaciji koja je izuzetno dobro napravljena i ne vidim nikakav razlog zašto i mi ne bismo mogli imati nešto takvo. Nama je to čak i puno potrebnije nego što je u Hrvatskoj, to je neka šansa da ponovo saživimo, da budemo zajedno, da se zabavimo. Mladost je jedino što nam ostaje. Ne bih ja o tome toliko pričao, ima dosta političara da o tome pričaju, bolje je da vi igrate ako umijete", poručio je legendarni Osim mladima u BiH.

Naš nogometni internacionalac Ibišević je izrazio zadovoljstvo što je dio ovog projekta i što može dati svoj doprinos.

"Samo sport i omladina mogu proizvesti nešto dobro i pozitivno, dobro je da omladina troši svoju energiju na sportskim terenima. Drago mi je da imamo nešto ovakvo i nadam se da će to omladina sa zadovoljstvom prihvatiti", rekao je Ibišević.

Okupljeni učenici su danas na vanjskom terenu FIS-a odigrali i kratku utakmicu podijelivši se u dvije ekipe, od kojih je jednu predvodio Vedad Ibišević, a drugu Ivica Osim.

Važno je napomenuti i to da "Sportske igre mladih" predstavljaju najveće besplatno sportsko druženje učenika koji tokom ljetnog raspusta mogu sresti svoje vršnjake iz drugih gradova i takmičiti se s njima u 10 sportova.

Dječaci i djevojčice koji učestvuju u takmičenju ne moraju biti profesionalni sportisti, već samo ljubitelji zdravog načina života i druženja.

Igre se organizuju pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog komiteta i Svjetske nogometne federacije (FIFA).

Ekipe koje žele učestvovati na ovom takmičenju se trebaju prijaviti do 3. jula na www.igremladih.ba ili na telefon 033/711-930.