sport
688

Hokejaši odlaze na Svjetsko prvenstvo: Borit ćemo se za zastavu i državu

Piše: D. B.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U sali Olimpijskog komiteta BiH danas je održana konferencija za medije Saveza hokeja na ledu BiH uoči odlaska hokejaške reprezentacije BiH na Svjetsko prvenstvo u hokeju, koje se održava u Turskoj. Obećali su da će se boriti za zastavu i državu te da će svoje sugrađane učiniti ponosnim.

Reprezentacija BiH u hokeju na ledu 1. aprila putuje na Svjetsko prvenstvo, gdje će se naši Ledeni zmajevi boriti u 3. diviziji, a utakmice će se odigravati u turskom gradu Izmiru. Ovo će biti prvi nastup našeg tima na velikom takmičenju, a momci su spremni za izazov koji ih očekuje.

"Ovo je prvi put da naša reprezentacija učestvuje na SP u seniorskoj konkurenciji, što je za nas velika čast i izazov da predstavljamo našu državu na velikom takmičenju. Hokejaški savez je, bez obzira na neadekvatne uslove, učinio sve kako bi se naš tim što bolje pripremio i dostojno predstavio BiH. Učinit ćemo sve za što bolji rezultat, kao i da osiguramo mogućnost da sljedeće godine apliciramo za domaćinstvo SP-a u Sarajevu. To je godina pred Evropske olimpijske igre mladih, tako da bismo provjerili sve naše kapacitete. To bi znatno doprinijelo razvoju hokeja u BiH", izjavio je predsjednik saveza u hokeju na ledu BiH Senad Zaimović.

Reprezentacija će u Izmiru boraviti 11 dana i pokušat će ostvariti barem jednu ili dvije pobjede, što bi bio solidan uspjeh uzimajući u obzir neadekvatne uslove za pripreme. Cilj je ostati u 3. jakosnoj grupi.

"Reprezentacija će u Izmiru boraviti od 1. do 12. aprila, gdje će se u 3. jakosnoj grupi takmičiti sa domaćinom Turskom, Sjevernom Korejom, Hong Kongom, Luksemburgom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Gruzijom. Favoriti su Turska i Sjeverna Koreja. Ranije su ulazili i ispadali iz 2. jakosne grupe. Mi ćemo šansu tražiti protiv Gruzije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, jer smatramo da se s njima možemo nositi. Cilj nam je ostati u 3. jakosnoj grupi s obzirom na naše uslove. Led nam je problematičan i neophodan, imali smo ga samo dva mjeseca ove godine, pa pripremamo reprezentaciju na suhom. Ipak, ekipa je vrijedno radila i pripremala se što je bolje mogla", rekao je generalni menadžer reprezentacije BiH u hokeju na ledu Adnan Mrkva.

Nažalost, naša reprezentacija je ostala bez pet važnih igrača zbog pravila IHF-a.

"Prošle godine smo igrali dvije utakmice protiv Turske, jednu smo izgubili 2:7, a drugu dobili 6:4. Nažalost , ove godine smo ostali bez četiri igrača i jednog golmana iz dijaspore zbog strogih pravila IHF-a, koja nalažu da igrač mora nastupati dvije i po sezone u prvenstvu zemlje za koju želi igrati. Dakle, državljanstvo nije dovoljno", dodao je Mrkva.

Ledene zmajeve s klupe predvodi kanadski trener Anthony London, koji je obećao bespoštednu borbu za što bolje rezultate.

"Bez obzira na situaciju i nedostatak leda, pripremali smo se tri mjeseca, dva na ledu i jedan bez leda. Fizički smo spremni, a sada smo fokusirani na taktiku. Mi smo mala zemlja bez budžeta i uslova za uspjeh, ali smo spremni da izađemo na led i borimo se za našu zastavu i državu. Bit ćemo ponos naše zemlje" kazao je London.

Kapiten reprezentacije Mirzet Hodžić je istakao da je ekipa spremna za ono što je očekuje na SP.

"Ekipa je maksimalno spremna i sposobna za utakmice u Turskoj. Svaki igrač će se boriti za našu državu. Mi smo autsajderi, ali se u sportu nikad ne zna. Vidjet ćemo koliko smo dorasli ovom nivou. Bit će ovo jedno značajno iskustvo za nas i generacije koje dolaze", riječi su kapitena Hodžića.

S našim državnim timom će putovati i fizioterapeut Davor Arslanagić.

"Nastojat ću da budu zdravi i sposobni za svih šest utakmica. Zdravstveni bilten je odličan i nadam se da će tako i ostati", rekao je Arslanagić.

Danas su zvanično predstavljeni i dresovi bh. hokejaške reprezentacije, koje je proizvela finska kompanija Tackla.

Prvu utakmicu reprezentacija BiH igra 3. aprila protiv Sjeverne Koreje, 4. aprila protiv Turske, 6. aprila protiv Hong Konga, 7. aprila protiv Luksemburga, 9. aprila protiv Ujedinjenih Arapskih Emirata i 11. aprila protiv Gruzije.