Rukomet
705

Rukometaši BiH odlaze u Katar: Ostavit ćemo srce na terenu, bit ćete ponosni na nas

Piše: D. B.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U hotelu "Sarajevo" je danas održana konferencija za medije Rukometnog saveza BiH pred odlazak reprezentacije BiH na Svjetsko prvenstvo u Kataru, koje se održava od 15. januara do 1. februara. Bit će to premijerni nastup naših najboljih rukometaša na jednom velikom takmičenju.

Selektor Dragan Marković je izrazio zadovoljstvo pripremama u Mostaru i otkrio kakva situacija vlada u našem državnom timu.

"Odosmo mi na SP, vjerovali ili ne. Hvala Sportskom savezu Grada Mostara na vrhunskoj organizaciji priprema, gostoprimstvu i gradonačelniku. Imali smo odlične uslove. Lijepo smo dočekani i u Čapljini gdje smo odigrali pripremnu utakmicu. Što se tiče reprezentacije, smanjio sam broj treninga, jer smo preforsirani i roviti, a dio priprema u BiH završavamo današnjim treningom", izjavio je Marković.

On je istakao važnost prve utakmice protiv Irana.

"Iran nije autsajder, kao što se misli. Imamo izjednačenu grupu. Hrvatska ima problema u ekipi, pa će i njima biti teško. Svaka utakmica u ovoj grupi je životno važna. Naravno, izuzetno važna je prva utakmica koju igramo protiv Irana", dodao je selektor.

Kapiten rukometne reprezentacije BiH Muhamed Toromanović je najavio žestoku borbu za drugi krug.

"Svi smo željno čekali odlazak na SP. To je već veliki uspjeh, ali ćemo pokušati da tu ne stanemo i da napravimo dobar rezultat. Nadam se da neće biti povreda i da ćemo dati maksimum na SP. Ostavit ćemo srce na terenu, izgarat ćemo od prve do posljednje minute. Uz malo sreće možemo u drugi krug", rekao je Toromanović.

Pomoći trener Zuhdija Korkarić je poručio navijačima da ih reprezentativci neće iznevjeriti.

"Nadam se da ćemo državu obradovati na početku ove godine. Pripreme smo prošli bez većih problema i nadam se da ćemo na SP igrati u najjačem sastavu. U reprezentaciji vlada odlična atmosfera, sigurno nećemo iznevjeriti navijače. Momci s ponosom nose dres BiH i bore se do zadnjeg", rekao je Korkarić.

Reprezentativac Ivo Karačić je rekao da baš tim može napraviti mnogo u Kataru.

"Dugo smo čekali odlazak u Katar, fizički i mentalno smo spremni, Povrijeđeni igrači se oporavljaju, sve nam ide na ruku. Na nama je da damo sto posto na terenu i osvjetlamo obraz Bosanaca i Hercegovaca. Ne bih govorio o tome da li ćemo proći grupu, ali ću obećati da ćemo dati maksimum. Mi možemo mnogo i znam da će svi biti ponosni na nas", jasan je bio Karačić.

Novinarima se obratio i najbolji sportista godine u BiH Nikola Prce.

"Idemo u Katar da ostvarimo dobar rezultat. Priželjkujemo drugi krug i borbu za Olimpijske igre. Spreman sam 97 posto, noga je u mnogo boljem stanju", rekao je Prce.

Podsjetimo, Svjetsko prvenstvo u rukometu se održava u Kataru od 15. januara do 1. februara. Reprezentacija BiH je u grupi s Hrvatskom, Makedonijom, Austrijom, Tunisom i Iranom.

Reprezentacija BiH u nedjelju u 12:20 sati sa sarajevskog aerodroma putuje u istanbul, odakle će se uputiti u Katar.