Peta stanica
234

Gary Hunt i Cesilie Carlton pobjednici Red Bull Cliff Divinga u Mostaru

Piše: O. T.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Gary Hunt je pobjednik pete i ujedno pretposljednje stanice Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2017. godine koja se održala u Mostaru, a pobjednica u ženskoj konkurenciji je Cesilie Carlton. Prema informacijama organizatora u Mostaru je prisustvovalo više od 15 hiljada gledalaca.

Hunt je nakon jučerašnje dvije serije bio na šestom mjestu, ali je zahvaljujući odličnim skokovima u trećoj i finalnoj seriji stigao do prvog mjesta i novih 200 bodova na listi u generalnom poretku. Skakač iz Velike Britanije je sada prvi u generalnom poretku.

Razlika između prvog i drugog mjesta u muškoj konkurenciji iznosila je samo sedam bodova.

Drugo mjesto je zauzeo Steven LoBue iz Sjedinjenih Američkih Država, a treći je bio Nikita Fedotov iz Rusije, momak koji je napravio veliko iznenađenje pošto je na takmičenje stigao uz "wild card".

U generalnom poretku muškaraca nakon Hunta (660 bodova), drugi je Jonathan Paredes (560 bodova) iz Meksika koji je u Mostaru bio peti, dok je treći u generalnom poretku Blake Aldridge (510 bodova) koji se u Mostaru nije uspio plasirati ni u finale, odnosno među osam najboljih takmičara, jer je bio 10. nakon tri serije.

Finale je, nažalost, obilježila i povreda vrata Sergija Guzmana iz Meksika koji je odvezen u bolnicu odakle je javljeno da je pri svijesti.

Prva u ženskoj konkurenciji bila je Cesilie Carlton iz SAD-a, druga je bila Helena Merten iz Australije, a treće mjesto je zauzela Anna Bader iz Njemačke koja je također stigla uz "wild card".

U genralnom poretku ženske konkurencije Rhiannan Iffland (690 bodova) je ostala prva, a prate je Adirana Jimenez (630 bodova) i Helena Merten (610 bodova).

U Mostaru se skače s dvije različite visine. Muškarci skaču s visine 27 metara, dok žene skaču s 21 metra visine. Brzina koju takmičari prilikom skoka mogu doseći iznosi 65 km/h, a ovu brzinu je ostvariti za samo tri sekunde.

Mostarski skokovi su priredili još jedan istinski spektakl u kojem je uživalo više od 15 hiljada gledalaca koji su došli iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, ali i cijelog svijeta.

Posljednja stanica Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva u 2017. godini održat će se u Čileu 21. oktobra ove godine.

Poredak u muškoj konkurenciji na skokovima u Mostaru, kao i u generalnom poretku:

Poredak u ženskoj konkurenciji na skokovima u Mostaru, kao i u generalnom poretku: