Hiljade posjetilaca
9

Počelo takmičenje Red Bull Cliff Diving u Mostaru

Piše: O. T.
(Foto: Klix.ba)
Pod vedrim mostarskim nebom i po toplom vremenu počeo je drugi dan takmičenja pete po redu stanice Red Bull Ciff Diving Svjetskog prvenstva u 2017. godini. Ovaj spektakularni događaj treću godinu za redom okuplja hiljade posjetilaca iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i svijeta te predstavlja Mostar u najljepšem svjetlu, jer skokovi se izvode sa Starog mosta.

Nakon prvog dana takmičenja, kada su održane po dvije runde skokova u muškoj i ženskoj konkurenciji, vodeće pozicije zauzeli su Kris Kolanus i Adriana Jimenez. I današnje runde otvorit će skokovi takmičarki.

Jučerašnji dan obilježila je i povreda Rhiannan Iffland iz Australije, koja ubjedljivo vodi u generalnom poretku. Iffland je povrijedila koljeno tokom zagrijavanja i odvezena je u Klinički centar "Dr. Safet Mujić" nakon čega je ustanovljeno da neće nastupiti u Mostaru.

Vodeća takmičarka Rhiannan Iffland iz Australije neće nastupiti zbog jučerašnje povrede koljena. (Foto: Klix.ba)
Vodeća takmičarka Rhiannan Iffland iz Australije neće nastupiti zbog jučerašnje povrede koljena. (Foto: Klix.ba)

Od takmičenja je nakon jučerašnjeg dana zbog povrede odustala i Eleanor Townsend Smart iz Sjedinjenih Američkih Država koja je jučer zauzela posljednje, sedmo mjesto u ženskoj konkurenciji.

Za danas su rezervisane treća i finalna serija kada ćemo saznati konačne pobjednike pete i ujedno pretposljednje po redu stanice Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva u 2017. godini.

Jučerašnji dan je nagovijestio da ćemo danas uživati u lijepom hercegovačkom gradu koji je okupio, pretpostavlja se, više od 10 hiljada posjetilaca koji su došli pratiti ovaj spektakularni događaj.

Prije početka treće runde scenu ispod Starog mosta zauzeo je poznati virtuoz na harmonici Mustafa Šantić koji je zajedno s grupom Mostar Rock School ovom događaju donio etno štih. Šantić je otpjevao poznatu sevdalinku "Lijepi li su mostarski dućani".

Kako smo ranije naveli, tri popunjene specijalne kompozicije talgo voza Željeznica Federacije BiH saobraćale su ovog jutra na putu iz Sarajeva za Mostar, što najbolje govori o interesu za Red Bull skokove.

U Mostaru se skače s dvije različite visine. Muškarci skaču s visine 27 metara, dok žene skaču s 21 metra visine. Brzina koju takmičari prilikom skoka mogu doseći iznosi 65 km/h, a ovu brzinu je ostvariti za samo tri sekunde.

Nakon pet održanih stanica u ovoj sezoni u muškoj konkurenciji s 480 osvojenih bodova prvi je Blake Aldridge iz Velike Britanije, a iza njega su Gary Hunt (Velika Britanija) s 460 bodova i Jonathan Paredes (Meksiko) s 450 bodova.

Iza Iffland (690 bodova) koja je vodeća u ženskoj konkureciji slijede Adriana Jimenez iz Meksika (520 bodova) i Helena Merten iz Australije (450 bodova).

Današnje takmičenje je počelo u 13:30 sati. Finale u ženskoj konkurenciji predviđeno je u 14:30 sati, a u muškoj u 14:50 sati. Očekuje se da će event završiti u 15:30 sati.

Poredak u muškoj konkurenciji nakon prve dvije serije skokova u Mostaru:

Poredak u ženskoj konkurenciji nakon prve dvije serije skokova u Mostaru: