Ponesite štap i lopticu
0

Floorball - novi sport u sarajevskim dvoranama

Sarajevo-x.com
Jeftini i zabavni timski sport za koji vam trebaju tek štapovi, loptica i talenat u njenom udaranju, floorball, stigao je i Sarajevo. U subotu, 17. oktobra u 13 sati ovaj sport za 21. vijek, koji zovu i "hokej na parketu" igrat će se u fiskulturnoj sali Druge gimnazije u Sarajevu. Tada će biti održana prezentacija i prvi treninga floorballa u Sarajevu.

Organizatori ovog neobičnog sportskog događaja su UG "YMCA Bosna i Hercegovina" i Floorball klub "Gromovi" iz Banjaluke.

Kako igrati floorball?

Floorball tim sastoji se od 10 do 20 igrača, od kojih na zvaničnim utakmicama u istom trenutku na terenu boravi njih šest (uključujući golmana). Golman nosi laku zaštitu za tijelo i masku za lice, ali nema štap, već lopticu hvata i dodaje rukama. Sa uživanjem ga mogu igrati i početnici, to je ujedno sport sa velikim potencijalom za razvoj igračke tehnike – za baratanje štapom i lopticom, dodavanje, dribling i šut. Floorball je idealan za mješovite i uzrasno neujednačene grupe, zbog toga što se zasniva na brzini i tehnici, a ne na fizičkoj snazi. Povrede u igri su veoma rijetke, jer su i loptica i štapovi izuzetno lagani.

U ovo sportu uživaju svi koji žele da se zabave i usput se dobro oznoje. Idealan je za dječake, djevojčice, muškarce i žene i ne zahtijeva prethodno sportsko iskustvo.

Može se igrati i na asfaltnom terenu, ali u tom slučaju lopatice štapova će se brzo izlizati. Iz tog razloga ovaj sport se pretežno igra u dvoranama. Parket i ostale podloge dvoranskih terena ne mogu biti oštećeni floorball štapovima niti lopticom.

Odakle potiče floorball?

U svom sadašnjem obliku osmišljen je u Švedskoj sedamdesetih godina 20. vijeka. Danas se zvanično igra u preko 50 zemalja, a svakim danom stiče nove pristalice i igrače. U svijetu postoji preko 3.700 floorball klubova i 255.000 registrovanih igrača. Svjetsko prvenstvo se organizuje svake godine – jedne godine u ženskoj, druge u muškoj konkurenciji.

Zanimljivo je da floorball postaje sve prisutniji među profesionalnim igračima različitih sportova, koji ga koriste kao dio svog kondicionog treninga.

Broj igrača i veličina terena

Zvanične utakmice se igraju sa pet igrača u polju i golmanom. Moguća je i varijanta sa tri igrača u polju i golmanom, ukoliko se igra na manjem terenu sa velikim golovima - mali floorball. Potrebni su i rezervni igrači.

Veličina terena može da varira, ali je prihvaćeno pravilo da širina terena bude upola kraća od njegove dužine. Pune dimenzije terena su 40x20 metara, uz moguća odstupanja. Za mali floorball koristi se kraći teren.

Igra počinje na centru terena, sa dva protivnička igrača koji se bore za lopticu. Ostali igrači tada moraju da budu udaljeni najmanje tri metra od loptice. Kada se igra na male golove, označite zonu ispred gola koja vam izgleda dovoljna. Igrači protivničkog tima ne smiju da se nađu unutar te zone.

Zvanično, igra se odvija tokom tri trećine od po 20 minuta (efektivno), uz dva odmora od po 10 minuta. Moguća su odstupanja od ovog pravila.

U floorballu nije dozvoljeno: dodavanje loptice saigraču nogom, kao ni primanje takve loptice; korištenje glave, ruke ili noge za zaustavljanje loptice; korištenje noge ili palice za kontakt sa lopticom koja se nalazi iznad visine koljena; biti u dodiru sa protivničkim igračem ili sa njegovom palicom; naći se unutar golmanskog prostora.

Dozvoljeno je: šutiranje loptice do sopstvene palice. Driblanje na ovaj način je dozvoljeno, sve dok loptica nakon udarca nogom dolazi u dodir sa palicom igrača (ili protivničkog igrača) prije nego što ponovo bude šutnuta (nije dozvoljeno šutiranje nogom dva puta za redom); zaustavljenje loptice tijelom (ali nije dozvoljeno skočiti tom prilikom); biti u kontaktu s lopticom koja se nalazi ispod nivoa koljena; držanje palice unutar golmanskog prostora.

Prekršaji

Za početnike se preporučuje uspostavljanje jednostavnih pravila. Treba dosuđivati prekršaje za opasnu igru, kao što su visoko podignuta palica ili nasrtaj tijelom. Nakon prekršaja slijedi slobodan udarac sa mjesta gde je prekršaj napravljen. Igra se nastavlja kada se loptica odbije od ograde, kao i kada se nalazi iza gola. Ako se loptica nađe van terena, igra se prekida i loptica se dodjeljuje ekipi koja nije skrivila njeno izbacivaje sa terena. Loptica se tada izvodi sa mesta gde je prešla aut-liniju. Ako nije jasno čiji igrač je izbacio lopticu sa terena, za lopticu se bore dva protivnička igrača.