{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kaplan: Fondacija za sport ne funkcioniše nikako

F
22.1.2013. u 09:38
0
12
Kaplan: Fondacija za sport ne funkcioniše nikako
0
Kaplan: Fondacija za sport ne funkcioniše nikako
Salmir Kaplan (Foto: Klix.ba)
Federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan u današnjem intervjuu za "Oslobođenje" istakao je da Fondacija za sport ne funkcioniše nikako, dok Fondacija za kinematografiju radi fantastično.
Početkom 2012. godine Vlada FBiH donijela je odluku o osnivanju Fondacije za sport na prijedlog Ministarstva.

"Fondacija je ušla u budžet sa 250.000 KM, a potrebno je imenovati upravni odbor koji će dalje voditi postupak registracije, otvaranja računa kod banke, raspisivanje javnih poziva i dodjele tih sredstava korisnicima", rekao je Kaplan.

Plan je, ističe, bio da ta sredstva djeluju kao stipendije uspješnim mladim sportistima do 21. godinu, koji imaju svjetske, evropske medalje u pojedinačnoj konkurenciji iz olimpijskih sportova.

"Ako hoćemo da neko od njih 2016. godine bude u ozbiljnoj konkurenciji za plasman na Olimpijadi trebamo povesti računa o njemu 2012. godine", kaže Kaplan.

Navodeći da je Fondacija u prošloj godini izgubila 250.000 KM, koje su ostale u budžetu, čime je njegov deficit manji za toliki iznos naglašava da je i u ovoj godini Fondacija za sport ponovo predviđena sa 250.000 KM.

"Vidjet ćemo šta će biti s tim novcem. Nadam se da da ćemo što prije doći u situaciju da sa skromnim sredstvima pomognemo mlade nade", kazao je Kaplan.

S druge strane, istakao je da Fondacija za kinematografiju sama nosi dva miliona KM, te da imamo dva filma u Berlinu.

Jedan je naša produkcija, niskobudžetni film Danisa Tanovića za koji je dobio tek 35.000 KM, a druga je koprodukcija sa Hrvatskom, film o podijeljenom Mostaru.

Izrazio je očekivanja da će jedan od ovih filmova na predstojećim festivalima osvojiti neku od nagrada.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: