|

Kapetanović čestitao ekipi filma "Epizoda u životu berača željeza"

Kapetanović čestitao ekipi filma "Epizoda u životu berača željeza"
1
F
FENA
16.2.2013. u 22:19
2
komentara
1

dijeljenja
Kapetanović čestitao ekipi filma "Epizoda u životu berača željeza" Foto: AFP
Dodjela dva Srebrna medvjeda za najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Berlinu, posebna nagrada žirija i ekumenska nagrada filmu bh. reditelja Danisa Tanovića "Epizoda u životu berača željeza" dokaz su da je ovaj film prepoznat po njegovom snažnom socijalnom i ljudskom angažmanu, ali ništa manjoj umjetničkoj profinjenosti, izjavio je za agenciju Fena Amer Kapetanović, predsjednik Fondacije za kinematografiju BiH.
"U ime Fondacije za kinematografiju, čestitam Danisu Tanoviću i najboljem glumcu Berlinalea Nazifu Mujkiću te Amri Bakšić-Čamo, Senadi Alimanović, Čedomiru Kolaru i cijelom timu na ovoj značajnoj nagradi", rekao je.

Fondacija za kinematografiju finansirala je ovaj projekt te sufinansirala još dva koji su se našli u pratećim kategorijama ovogodišnjeg Berlinalea.

Činjenica da su selektirani i nagrađeni među hiljadama ostvarenja iz cijelog svijeta, govori o stvaralačkoj žilavosti bh. kinematografije čak i u najtežoj finansijskoj krizi koja posljednjih godinu dana prati filmsku umjetnost u BiH.

"Ponosni smo na činjenicu da u manje od godinu dana, sa dva naša filma dobijamo nagrade na festivalu u Cannesu i evo sada dva Srebrna medvjeda na festivalu u Berlinu, i to u trenutku kada prolazimo kroz najtežu finansijsku krizu otkako postoji Fondacija.

Očekujemo da će Vlada Federacije prepoznati ovaj potencijal i pomoći nam da stvorimo samoodrživ sistem u kojem se film prepoznaje i kao investicija, kulturna diplomatija", rekao je Kapetanović.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...