Predstavljamo bh. olimpijce
93

Ensar Hajder: U Londonu ću se takmičiti protiv sebe i sata

Piše: D. B.
Ensar Hajder
Ensar Hajder
Bh. plivač Ensar Hajder je početkom marta na 22. internacionalnom plivačkom mitingu u Magdeburgu u Njemačkoj isplivao B olimpijsku normu za Olimpijske igre u Londonu, gdje će predstavljati našu zemlju.

Kako se pripreme za Olimpijske igre u Londonu bliže kraju, tako se naš plivač Ensar Hajder polako mislima okreće ka svom cilju, a to je što bolji nastup na velikom takmičenju. S njim smo razgovarali o njegovim dosadašnjim rezultatima, toku priprema, značaju nastupa pod zastavom BiH, ciljevima i očekivanjima od Olimpijade.

"Pripreme su protekle dobro, nisam bio povrijeđen, što je najvažnije. Uspio sam od marta, kada sam isplivao normu, popraviti tehniku i raditi dosta na brzinskoj izdržljivosti, kao i na eksplozivnosti. Nažalost, nisam se mogao 100 posto posvetiti plivanju, jer studiram medicinu te sam snagu i vrijeme posvetio akademskom usavršavanju. Uprkos tome, spreman sam za Olimpijadu, dat ću sve od sebe da se u naredne dvije sedmice maksimalno oporavim od treninga i već se radujem svojoj trci 1. augusta, kada ću imati priliku predstaviti svoju zemlju na najvećoj sportskoj pozornici", izjavio je Hajder za portal Klix.ba.

Naš plivač ističe da je izuzetno ponosan i sretan što će braniti boje svoje zemlje na tako značajnom takmičenju.

"Osjećaj je fenomenalan. Biti predstavnik svoje zemlje i grada ispunjava me zadovoljstvom i srećom. Svakim danom se sjetim puta kojim sam kročio da bih se našao tu gdje jesam. Nije bilo lako, ali odustati nikad nisam ni znao niti mogao, jer sam imao projekciju svog puta u glavi i jednu želju - učiniti nešto što jos niko nikad nije učinio. I dalje ću u svakom trenutku davati sve od sebe da taj cilj i ostvarim. Mislim i da je moj odlazak u London zahvala svima koji su u mene vjerovali i ulagali, prije svega porodici", kazao je bh. plivač.

Hajderu je na umu samo napredak i dobar rezultat na Olimpijskim igrama u Londonu.

"Prije svega želim popraviti svoj rezultat na 200 metara mješovito, koji mi je donio olimpijsku normu, i pomjeriti bh. plivanje bliže evropskim i svjetskim standardima. O plasmanu ne razmišljam, jer se u London idem, prije svega, takmičiti protiv sebe i sata", jasan je bio Hajder.

S obzirom na rezultate koji su izdvojeni kao najvažniji u njegovoj karijeri, od našeg plivača opravdano možemo očekivati dobar rezultat. Hajder ima više od 700 osvojenih nacionalnih i internacionalnih medalja, 147 oborenih rekorda u svim kategorijama i disciplinama, šest medalja sa balkanskih prvenstava u Rumuniji i Turskoj 2008. i 2009. godine, bio je prvi polufinalista evropskih prvenstava u historiji bh. plivanja (Poljska 2011.), a redovan je učesnik balkanskih, mediteranskih, evropskih i svjetskih prvenstava od 2007. godine.