Podrška institucija
78

Olimpijac Ensar Hajder će dobiti pomoć od "čak" 1.000 KM

Piše: D. Brkić
Ensar Hajder
Ensar Hajder
Ensar Hajder, član Plivačkog kluba Zmaj Alpamm, jedini je sportista iz Tuzle i Tuzlanskog kantona koji će učestvovati na predstojećim Olimpijskim igrama u Londonu. Naš najbolji plivač je ostvario B normu i u London ide zahvaljujući svom dugogodišnjem trudu. No, nakon prijema kod načelnika Općine Tuzla Jasmina Imamovića je procurila informacija kako će gradska administracija njegove pripreme i odlazak u London finansirati sa 1.000 KM.

"Čekamo da vidimo hoće li novac biti uplaćen, a nakon toga ćemo se očitovati. Imali smo razgovore o toj temi, ali nismo zauzeli konačan klupski stav", kaže predsjednik Upravnog odbora PK Zmaj Alpamm Senad Salkić.

Trener Muhamed Smajlefendić kaže kako je načelnik Imamović jedini upriličio svečani prijem za Hajdera, dok se iz Vlade Tuzlanskog kantona i resornog ministarstva nisu udostojili da prime jedinog sportistu iz TK koji će biti na Olimpijadi.

"Posebnu pažnju nisu mu posvetili ni mediji", kaže Smajlefendić, zaboravivši da ni klub nije organizovao bilo kakvu konferenciju za medije.

Kada je riječ o novcu, rukovodstvo kluba je tražilo da Ensar Hajder dobije iznos kakav su dobijali prethodni olimpijci. Primjerice Nedim Nišić je 2008. godine dobio 10.000 KM, a on je, za razliku od Hajdera, u Peking otišao sa wild cardom, dok Hajder ide s isplivanom B normom.

"Tražili smo od Općine Tuzla da Hajderu pomognu kao i drugima. Čekamo odluku pa ćemo onda iznijeti klupski stav. Aplicirali smo i za sredstva Vlade TK, ali bar za sada nismo dobili nikakvu odluku", kaže Senad Salkić.

Ensar Hajder je otputovao za Njemačku. U Tuzlu se vraća 22. jula, a onda će zajedno sa trenerom Smajlefendićem krenuti ka Londonu. Plan je da Hajder popravi rekord BiH na 200 metara mješovito, ali i da izbori plasman koji će biti najbolji u historji bh. plivanja. Podsjećanja radi, Janko Gojković je 2000. godine u Sidneju bio 36.