Uprkos ispunjenoj normi
0

Dževad Pandžić i Zemira Aljić upitni za Paraolimpijadu

Piše: D. Brkić
Bacači kugle Dževad Pandžić iz Sarajeva i Zemira Aljić iz Živinica ispunili su norme za nastup na Paraolimpijadi, ali je, prema posljednjim informacijama, njihov odlazak u London veoma upitan.

Predsjednik Paraolimpijskog komiteta BiH Mustafa Demir kaže kako je za sutra predviđena konferencija za novinare i da se do tada očekuje odgovor Međunarodnog paraolimpijskog komiteta u vezi sa statusom naših sportista.

Demir kaže kako su u međuvremenu promijenjena pravila za licenciranje, objašnjavajući da su i sami organizatori Paraolimpijade počeli "kresanje" broja sportista. No, indikativna je činjenica da je Aljić ostvarila A olimpijsku normu i da je njen rezultat među deset najboljih u svijetu, a da je njen odlazak na Paraolimpijadu pod velikim znakom pitanja.

“Nakon što smo čuli kako odlazak u London nije siguran, Zemira Aljić je zapala u psihičku krizu i njen moral je vaoma poljuljan. Ne znamo ko je krivac za novonastalu situaciju, ali znamo da je Zemira ostvarila normu na mitingu u Zagrebu, kada je u kategorji F-54 bacila kuglu 5,5 metara. Njen rezultat je među deset najboljih u svijetu i bit će prava šteta ako ne ode u London”, kaže Zlatan Saračević, trener Zemire Aljić.

Aljićevoj bi Paraolimpijada u Londonu bila prva, dok je Kemal Pandžić bio sudionik ove sportske smotre u Pekingu. Zbog čega je potrebno njegovo ponovo licenciranje za sada nikom nije jasno. No, ostaje da vidimo da li su posrijedi nova pravila Međunarodnog paraolimpijskog komiteta, ili je riječ o propustu našeg Paraolimpijskog komiteta.

Prema Demirovim riječima, u najboljem slučaju naša zemlja bi na Paraolimpijadi u Londonu imala 15 takmičara - 11 odbojkaša i četiri atletičara. Hoće li svi oni ići u London trebalo bi biti poznato do 27. augusta.