Olimpijci spremni za London
44

Mekić: Dobro smo se pripremili, poželite nam sreću

Piše: D. B.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Olimpijskom muzeju danas je održana konferencija za medije uoči odlaska šest bh. sportista na Olimpijske igre u Londonu.

Konferenciju za medije je otvorio predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Izet Rađo.

"Stigli smo do najvažnijeg trenutka za BiH u ovoj godini, a to je ispraćaj naših mladih sportista na Olimpijske igre u Londonu. Oni su posvetili svoj život, energiju i ambicije jednom cilju, a to je postizanje što boljih rezultata i predstavljanje BiH u najboljem svjetlu. Zahvalan sam olimpijcima, a posebno Amelu Mekiću, Kemalu Mešiću i Luciji Kimani, koji su ostvarili A normu. Također, zahvalnost svi dugujemo Nedžadu Falziji, koji trenira godinama i nastavlja postizati dobre rezultate. Tu su i naši mladi plivači, Ensar Hajder i Ivana Ninković, koji su mlade nade bh. plivanja", rekao je Rađo i poželio puno sreće našim olimpijcima te pozvao bh. institucije i uspješne firme da prepoznaju kvalitet bh. sportista i više im pomažu u budućnosti.

Novinarima se nakon Rađe obratio i člana Predsjedništva OKBiH Siniša Kisić, koji je također zaželio sreću našem olimpijskom timu.

"Zahvalan sam olimpijcima koji su u lošim uslovima postigli značajne rezultate i osigurali nastup na Olimpijadi u Londonu. Zahvaljujem se svim bh. institucijama i firmama koje su nam pomogle te pozivam i druge da prepoznaju kvalitet rada OKBiH i potencijal naših sportista u budućnosti. Željno očekujemo njihove nastupe u Londonu i zajedno im želimo puno sreće i dobrih rezultata, kao i da na najbolji način predstave našu zemlju", rekao je Kisić.

Konferenciji je prisustvovalo petero olimpijaca, svi osim plivača Ensara Hajdera, koji zbog obaveza nije bio u mogućnosti doći u Sarajevo. Olimpijci su se također kratko obratili novinarima.

"Izuzetno sam ponosna što sam dobila pozivnicu da nastupim na Olimpijskim igrama u Londonu. To je ispunjenje mog sna. Ciljevi su mi da učestvujem i da isplivam najbolji rezultat BiH", izjavila je Ninkovićeva.

"Zahvaljujem se svima koji su nam pomogli da se što bolje spremimo. Problema je bilo, ali ćemo ih u narednim danima zaboraviti. Sada ćemo se fokusirati na naše nastupe i ostvarivanje dobrih rezultata", kazao je Fazlija, najbolji bh. strijelac.

"Čast mi je predstavljati BiH, sve ću učiniti da se predstavim u najboljem svjetlu i ostvarim što bolji rezultat", izjavila je atletičarka Lucija Kimani.

Kemal Mešić je pohvalio svoje kolege i najavio bespoštednu borbu u Londonu.

"Moram reći da smo imali uspješnu godinu, jer su ispunjene tri A norme, to je velika stvar. Želimo dati svoj maksimum i predstaviti našu zemlju u pozitivnom svjetlu. Ukoliko ne bude medalja, nadam se barem ponekom finalu", kazao je bh. bacač kugle Mešić.

Posljednji se prisutnima obratio bh. džudista Amel Mekić.

"Najvažnije je da smo svi zdravi i da smo se dobro pripremili. Sve smo do sada uradili kako treba, a cilj je dati sve od sebe i na takmičenju. Zaželite nam sreću", poručio je Mekić, koji će na otvaranju Olimpijade u Londonu nositi BiH zastavu.

Bh. olimpijski tim u Veliku Britaniju putuje 25. jula u 6:30 letom sa sarajevskog aerodroma.