sport
182

Cvitanušić, Jusko i Lipović krenuli u osvajanje Aconcague, najvišeg vrha Južne Amerike

Piše: J. H.
Ismir Jusko Švabo, Tomislav Cvitanušić i Ermin Lipović krenuli su u osvajanje Aconcague, najvišeg vrha Južne Amerike, koji se nalazi u Argentini na visini od 6.960,8 metara.
Ismir Jusko Švabo, Tomislav Cvitanušić i Ermin Lipović
Ismir Jusko Švabo, Tomislav Cvitanušić i Ermin Lipović

Oni se trenutno nalaze u gradu Mendoza podno Anda odakle će krenuti ka skijalištu Penitentes koji se nalazi na 2.700 metara nadmorske visine. Nakon noćenja, kreću ka baznom kampu gdje će ih dočekati oprema i hrana za visinske kampove.

"Ekipa je raspoložena, svi su zdravi i nasmijani. Ako nas vrijeme posluži, 11. februar je predviđen za uspon na vrh Aconcague", napisao je Cvitanušić na Facebooku prije polaska.

Već 14. februara bi ponovo trebali biti u Mendozi.

Sve spremno za osvajanje Aconcague
Sve spremno za osvajanje Aconcague

"Dobili smo puno poruka i zaista nam je drago za sve vaše rijeci podrške. Hvala vam svima", poručuje bh. alpinistički tim koji čine Ismir Jusko Švabo, Tomislav Cvitanušić i Ermin Lipović.

Prema dostupnim podacima, vrh Aconcague do sada su osvojila trojica bh. alpinista.

Na ovo veliko životno iskustvo Jusko i Cvitanušić krenuli su 28. januara 2015.godine, a ekspedicija bi trebala trajati 21 dan. U Sarajevo bi se ako sve protekne kako treba trebali vratiti 23. februara.

U njihovoj ekspediciji za čiju organizaciju je zadužena "Extreme Samit Team" iz Srbije nalazi se ukupno 12 alpinista iz svih krajeva Evrope.

Ismir Jusko Švabo
Ismir Jusko Švabo

Ismir Jusko Švabo je istaknuti sportista koji vodi jako uspješnu akademiju borilačkih sportova "Bushido". Već 35 godina se uspješno bavi sportom, on je majstor karatea, džiu-džicua, ronilac, padobranac, alpinista. Island Peak, vrh dijela planinskog lanca Himalaya, osvojio je u maju, 2014. Godine.

Tomislav Cvitanušić
Tomislav Cvitanušić

Tomislav Cvitanušić 30 godina uspješno se bavi sportom. Jedini je iz BiH nastupio na prestižnoj Ironman triatlon utrci, a učestvovao je na brojnim međunarodnim maratonima. Također, se već godinama uspješno bavi i alpinizmom i osvojio je Mont Blanc. Osnivač je škole trčanja u glavnom gradu BiH, te sarajevskog polumaratona.

Ermin Lipović
Ermin Lipović

Ermin Lipović se alpinizmom i planinarenjem bavi više od 20 godina. Predsjednika je Kluba ekstremnih sportova "Limit" iz Bihaća.