{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jusko i Cvitanušić idu u osvajanje Aconcague, najvišeg vrha Južne Amerike

4.11.2014. u 10:51
967
0
Jusko i Cvitanušić idu u osvajanje Aconcague, najvišeg vrha Južne Amerike
967
Jusko i Cvitanušić idu u osvajanje Aconcague, najvišeg vrha Južne Amerike
Tomislav Cvitanušić i Ismir Jusko
Ismir Jusko Švabo i Tomislav Cvitanušić bit će dio ekspedicije "Extreme Samit Teama" iz Srbije, koja će u januaru naredne godine krenuti u osvajanje Aconcague, najvišeg vrha Južne Amerike, koji se nalazi u Argentini na visini od 6.960,8 metara.
"Osvajanje Aconcagueje izazov za svakog alipinistu. Prema podacima do kojih smo došli do sada su samo trojica kolega iz BiH uspjela da osvoje ovaj vrh. To je dodatni motiv da se naša imena u 2015. nađu na spisku malog broja Bosanaca i Hercegovaca koji su osvojili najveći vrh Južne Amerike. Ovo je veliki izazov za mene i Tomislava i zbog toga je potrebno da se vrhunski pripremimo. Tamo nema laži, nema prevare, ne postoje prečice... Ne pomažu ti nikakve veze, nema protekcije niti ulaska preko reda. Svi stojimo pred licem istine i zavisimo samo od sebe i u maloj mjeri možemo računati samo na partnera", kaže Jusko.

Na ovo veliko životno iskustvo Jusko i Cvitanušić kreću 28. januara 2015.godine.

"Ekspedicija bi trebala trajati 21 dan. U Sarajevo bi se ako sve protekne kako treba trebali vratiti 23. februara. Ukupno u našoj ekspediciji za čiju organizaciju je zadužena 'Extreme Samit Team' iz Srbije i ona će brojati ukupno 12 alpinista iz svih krajeva Evrope. Mi se već pripremamo na planinama u BiH. One su nam više nego dovoljno. Tu u prvom redu mislimo na Prenj. Svaki izlazak na ovu planinu donosi rutu od 20 - tak pređenih kilometara", kaže Cvitanušić.

Najveći uspjeh u alpinizmu za Jusku je osvajanje Island Peaka, vrha dijela planinskog lanca Himalaja koji je visok 6.182 metara, a za Cvitanušića Mont Blanca koji se nalazi na 4.810 metara nadmorske visine.

"Ovo je za nas najveći životni izazov. Osvajanje Aconcague je veoma zahtjevan poduhvat. Ono što je specifično i veoma opasno za Aconcaguu su brze i velike promjene temperature. Za pola sata temperatura sa - 20 stepeni Celzijusa padne na - 40. U pokušaju osvajanja najvišeg vrha Južne Amerike do kraja 2013. godine je poginulo 137 alpinista. Najčešći uzrok je činjenica da su alpinisti podcijenili planinu, ali i neadekvatna oprema. Sebi nećemo taj lukuz priuštiti", kaže Jusko.

Ismir Jusko Švabo je istaknuti sportista koji vodi jako uspješnu akademiju borilačkih sportova "Bushido". Već 35 godina se uspješno bavi sportom, on je majstor karatea, džiu-džicua, ronilac, padobranac, alpinista. Island Peak, vrh dijela planinskog lanca Himalaya, osvojio je u maju, 2014. Godine.

Tomislav Cvitanušić 30 godina uspješno se bavi sportom. Jedini je iz BiH nastupio na prestižnoj Ironman triatlon utrci, a učestvovao je na brojnim međunarodnim maratonima. Također, se već godinama uspješno bavi i alpinizmom i osvojio je Mont Blanc. Osnivač je škole trčanja u glavnom gradu BiH, te sarajevskog polumaratona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ko će osvojiti Evropsko prvenstvo u rukometu
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: