sport
134

Cvitanušić i Jusko žele osvojiti sedam najviših vrhova na sedam kontinenata

Piše: Edin Isanović
Poznati bh. alpinisti Ismir Jusko Švabo i Tomislav Cvitanušić bit će dio međunarodne ekspedicije Extreme Samit Teama iz Srbije, koja će u januaru naredne godine krenuti u osvajanje Aconcague, najvišeg vrha Južne Amerike, koji se nalazi u Argentini na visini od 6.960 metara.

Oni su danas na konferenciji za medije, održanoj u specijaliziranoj radnji za borilačke sportove King of Ring u Sarajevu, javnost upoznali o detaljima osvajanja najvišeg vrha Južne Amerike.

"Osvajanje Aconcague je san svakog alipiniste. Do sada su samo trojica kolega iz Bosne i Hercegovine uspjela osvojiti ovaj vrh. To je dodatni motiv da se naša imena u 2015. nađu na spisku malog broja Bosanaca i Hercegovaca koji su se popeli na najviši vrh Južne Amerike. Naša želja je da u narednoj deceniji zajedno osvojimo svih sedam najviših vrhova na sedam kontinenata. Na taj način naša imena bi ostala upisana u historiju bh. alpinizma. Prva stepenica na tom putu bit će najviši vrh Južne Amerike", kaže Jusko.

Na ovo veliko životno iskustvo Jusko i Cvitanušić kreću 28. januara naredne godine.

"Uglavnom se pripremamo na bh. planinama. Pošto do sada nismo imali isksutva u osvajanju planina od 7.000 metara pokušat ćemo se tri puta sa ruksacima i opremom uspeti na vrh Bjelašnice, koja je visoka 2.100 metara. Na taj način ćemo barem približno znati da li smo spremni za osvajanje Aconcague, ali ćemo znati i šta trebamo popraviti. Osvajanje Aconcague je veoma zahtjevan poduhvat i do kraja 2013. godine u pohodu na tu planinu poginulo je 137 alpinista", kaže Cvitanušić i ističe podršku zlatnog sponzora Himalaya Herbalsa, te prijatelja projekta Securitasa, King of Ringa, New Eventa, Muscle Freaka i KM Tradea.

Ismir Jusko Švabo je istaknuti sportista koji vodi veoma uspješnu Akademiju borilačkih sportova Bushido. Već 35 godina se uspješno bavi sportom, on je majstor karatea, džiu-džicua, ronilac, padobranac i alpinista. Island Peak, vrh dijela planinskog lanca Himalaja, osvojio je u maju 2014. godine.

Tomislav Cvitanušić se 30 godina uspješno bavi sportom. Nastupio je na prestižnoj Ironman triatlon utrci, a učestvovao je i na brojnim međunarodnim maratonima. Također se već godinama uspješno bavi i alpinizmom i osvojio je Mont Blanc. Osnivač je škole trčanja u glavnom gradu BiH i Sarajevskog polumaratona.