WTCC
0

Chevrolet je dvostruki svjetski prvak

Sarajevo-x.com
Chevrolet je ovog vikenda u Macau osvojio WTCC titulu najboljeg proizvođača, dok je Yvan Muller službeno proglašen najboljim vozačem WTCC takmičenja . Ovaj dvostruki uspjeh, prvi za Chevrolet i GM na svjetskom prvenstvu pod pokroviteljstvom FIA-e, predstavlja savršen završetak izvanredne kampanje Chevrolet Cruzea kroz cijelu sezonu.

Prvenstvo je osvojeno u velikom stilu: Rob Huff i Yvan Muller pobijedili su u prvoj utrci nakon praktički zajedničkog ulaska u cilj. U drugoj utrci Chevroletov se duo morao žestoko boriti kako bi prestigao Farfusa, završivši utrku na 3. i 4. mjestu, što znači da je Chevrolet bio na postolju u 21 od ukupno 22 utrke ove sezone. Nažalost, ovo nije bilo dovoljno Huffu da preuzme mjesto drugoplasiranog vozača na ovom takmičenju jer je imao jednak broj bodova kao Tarquini koji je proglašen doprvakom na temelju broja pobjeda. Alain Menu je imao jedan od težih vikenda, no opet je pokazao da ga krasi izvanredan timski duh i osobna hrabrost, noseći se s teškom viješću o smrti oca. Švicarac je završio prvu utrku na 7. mjestu nakon kontakta sa zidom u prvom krugu, no nije uspio iskoristiti najbolju startnu poziciju u drugoj utrci zbog mehaničkog problema.

Uz zvuke pjesme "We are the Champions“ koja se orila Chevroletovim boksom nakon utrke, bilo je puno čestitanja, nazdravljanja, a pala je i poneka suza. Kada se vrate u Europu, nastavit će raditi s novim ciljem i izazovom pred sobom: napraviti novi Cruze 1.6 turbo u 2011. jednako konkurentnim kao što je to trenutna trkaća verzija.

"Fantastično je osvojiti ovaj naslov u prvoj godini sa Chevroletom. Uvijek je teško konkurirarti najboljima s novim automobilom i novim timom, no bilo je lako uklopiti se u ovaj predivan tim jer sam odmah dobio podršku svakog pojedinog člana. Nemam riječi da im iskažem svoju zahvalnost i poštovanje. Ovo je moj drugi WTCC naslov, jako sam sretan i želim uživati u svakoj sekundi ovog uspjeha, dijeleći ga sa svima onima koji su ga omogućili i pridonijeli mu. Trenuci poput ovog tako su rijetki u životu da ih zaista treba u potpunosti iskoristiti i potpuno uživati u njima", Yvan Muller WTCC prvak.