Velika nagrada Abu Dhabija
0

Vettelu pobjeda i naslov svjetskog prvaka

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Nijemac u bolidu Red Bull Racinga Sebastian Vettel pobjednik je posljednje, 19. utrke Svjetskog prvenstva Formule 1, Velike nagrade Abu Dhabija što mu je i donijelo i naslov svjetskog prvaka.

U veliko finale sezone s najbolje je pozicije ušao Fernando Alonso koji je uoči utrke na stazi Yas Marina imao osam bodova viška ispred Marka Webbera, 15 ispred Sebastiana Vettela i 24 više od Lewisa Hamiltona koji je također imao teoretske šanse za naslov.

No, na kraju Alonso nije uspio odbraniti svoju bodovnu prednost, budući je završio tek sedmi, a trebalo mu je najmanje četvrto mjesto da bi osvojio svoj treći naslov čak i u slučaju Vettelove pobjede.

Ovako je do naslova stigao Vettel, te je postao s 23 godine najmlađi svjetski prvak u historiji. Na samom startu Vettel je odbranio svoju prvu poziciju sa subotnjeg kvalifikacijskog treninga, te do kraja sigurnom vožnjom došao do pete pobjede ove sezone i desete ukupno u karijeri. Iza Vettela završili su McLarenovi vozači Lewis Hamilton i Jenson Button, dok je četvrti završio Nico Rosberg.

Alonso je završio tek sedmi, iza dvojca iz Renaultta Vitalija Petrova i Roberta Kubice. Iako je Alonso u utrku startao s trećeg mjesta koje mu je nosilo naslov svjetskog prvaka, već je na startu izgubio svoju poziciju od Jensona Buttona, a kasnije odgovornost za njegovo srozavanje u poretku snose i iz boksa Ferrarija budući su ga preuranjeno pozvali na zamjenu guma u boks. Zapeo je potom Alonso u povratku na stazi u veliku gužvu, a po njega se na kraju neprelaznim pokazao Rus Petrov koji mu nije dozvolio prolaz.

Kažimo na kraju da je sedmerostruki svjetski prvak Michael Schumacher svoju povratničku sezonu okončao već u prvom krugu utrke u Abu Dhabiju kada se izvrtio na stazi, te je potom na njega naletio Vitantonio Liuzzi.

Velika nagrada Abu Dhabija, rezultati:

  1. Vettel Red Bull-Renault 1h39m36.837s
  2. Hamilton McLaren-Mercedes + 10.1s
  3. Button McLaren-Mercedes + 11.0s
  4. Rosberg Mercedes + 30.7s
  5. Kubica Renault + 39.0s
  6. Petrov Renault + 43.5s
  7. Alonso Ferrari + 43.7s
  8. Webber Red Bull-Renault + 44.2s
  9. Alguersuari Toro Rosso-Ferrari + 50.2s
  10. Massa Ferrari + 50.8s

Ukupni poredak vozača:

  1. Sebastian Vettel 256
  2. Fernando Alonso 252
  3. Mark Webber 242
  4. Lewis Hamilton 240
  5. Jenson Button 214

Ukupan poredak konstruktora:

  1. Red Bull-Renault 498
  1. McLaren-Mercedes 454
  2. Ferrari 396
  3. Mercedes GP 214