Sebastian Vettel
0

"Red Bull će mi dati krila"

Totalsport
Sebastian Vettel (Foto: AP)
Sebastian Vettel (Foto: AP)
Na dramatičan način Sebastian Vettel (23) u nedjelju je postao najbolji vozač svijeta u konkurenciji onih koji se takmiče u Formuli 1.

Iako nije bio prvi, a ni drugi favorit za ukupnu pobjedu, bili su to Fernando Alonso (Ferrari) i Mark Webber (timski kolega), RBR-Renaultov vozač odradio je sjajnu utrku, iskoristio neke taktičke prosudbe konkurenata koje su se pokazale krivima, kao i činjenicu da je Alonso zaglavio na Velikoj nagradi Abu Dhabija iza Renaultovog vozača Vitalija Petrova i dovezao se do svog prvog naslova. Najmlađi je svjetski prvak u Formuli 1 svih vremena.

"Kako su proticali posljednji metri u sreći?", upitao je njemački Bild presretnog Vettela.

"Ništa ne znam, zaista nemam pojma. Ali trkači inženjer preko radija je postajao sve nervozniji, pa sam pomislio: Koji je vrag tom čovjeku? A onda mi je u cilju iznenada rekao: Dobro izgleda, samo moramo malo pričekati. Nešto kasnije: Ti si svjetski prvak!!! Bilo je nevjerovatno, ne mogu opisati kako sam se u tom trenutku osjećao".

Na pitanje šta je odlučilo, kazao je: "Kada pogledam sezonu rekao bih da je ključno bilo to da nismo prestali vjerovati. I premda sreća nije uvijek bila na našoj strani, uspjeli smo u onome što smo htjeli."

Novinar Bilda je pitao i postoji li "vozački bog".

"Rekao bih da postoji nešto nalik pravdi. Vjerujem da su mnogi sretni zbog mog naslova, naprimjer Lewis Hamilton. Kada mi je čestitao vidjelo se u njegovim očima da mu je uistinu drago. Dugo se poznajemo i vidi se kada neko iskreno nešto misl".

"U timu imamo jednog čovjeka kojem su poznati svi svjetski prvaci. Baš svi, od 1950. godine pa nadalje. Samo mu spomenete godinu i on odmah kaže ime osobe koja je tada trijumfovala. Sada sam na tom popisu i ja i to mi mnogo znači. Biti na istom popisu sa Sennom ili Michaelom (Schumacherom) osjećaj je koji se ne može opisati."

Na pitanje postoji li štogod da je ove sezone naučio Vettel je kazao: "Često nije lako zadržati mirnoću kada mnogo ljudi oko vas stvara paniku. Najvažnije je ostati svoj. Vjerovatno je to najvažnije što iz ove sezone nosim."

Dodao je i da će ovaj trenutak pošteno "zaliti".

"Utrka koja je počela po danu imat će svoj produžetak koji će jednako toliko trajati. Red Bull će mi danas dati krila...", kazao je Bildu novi svjetski prvak u Formuli 1.