Bio hit na Olimpijadi
48

"Nauljeni" Pita iz Tonge uputio očajnički apel, ne može doći do porodice i traži pomoć

H. H.
Pita Taufatofua sa zastavom Tonge (Foto: EPA-EFE)
Pita Taufatofua sa zastavom Tonge (Foto: EPA-EFE)
Prije četiri godine Pita Taufatofua je izazvao euforiju na otvaranju ljetnih olimpijskih igara u Rio de Janeiru kada se na Maracani pojavio u tradicionalnoj nošnji Tonge i to gotovo gol, a to je ponovio u PyeongChangu i Tokiju, te je postao poznat širom svijeta. Sada je suočen s velikom problemom i traži pomoć.
Tonga preživljava nekoliko dramatičnih dana. Cunami izazvan podvodnom erupcijom vulkana Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai prouzrokovao je ozbiljnu materijalnu štetu, te dovodi cijelu državu u pripravnost.

Pita Taufatofua, najpoznatiji sportista zemlje koji je na pripremama u Australiji, ne može doći do svoje porodice i traži pomoć.

On je na društvenim mrežama objavio poruku u kojoj objašnjava delikatnu situaciju svoje porodice, svojih sunarodnjaka i posljedice koje predstoje.

"Prvi izvještaji su bili katastrofalni i svaka komunikacija sa mojom zemljom je prekinuta. Tražimo donacije za pomoć našem ostrvskom kraljevstvu. Moj otac, guverner Haapaija, je u Tongatapuu. Nismo se čuli s njim. Haapai je grupa ostrva koja nemaju nadmorsku visinu. Moramo da obnovimo sve što je oštećeno", napisao je Pita.

Izveštaj o materijalnoj šteti i ljudskim žrtvama izazvanim cunamijem još nije sačinjen, ali je već počela pristizazi pomoć od obližnjih država, poput Novog Zelanda, koji je obećao da će izdvojiti 340.000 dolara (300.000 eura) za pomoć, uglavnom na ostrvu Tongatapu koje je najviše pogođeno.

Pita Taufatofua je postao poznat noseći zastavu Tonge na Olimpijskim igrama. U Rio mu je gornji dio tijela bio prekriven samo tradicionalnom ogrlicom i povećom količinom ulja, a to je ponovio u PyeongChangu i Tokiju.

U Riju i Tokiju je nastupio u taekwondou, a na Zimskim olimpijskom igrama u PyeongChangu u skijaškom trčanju.

Facebook