Uspjeh individualaca
134

Bh. sport u 2017. godini: Damir Džumhur i Larisa Cerić ostavili najdublji trag

Piše: O. T.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Najpopularniji ekipni sportovi u Bosni i Hercegovini nisu podarili velike uspjehe u 2017. godini, a najbolji rezultati napravljeni su u individualnim sportovima gdje su godinu iz snova imali teniser Damir Džumhur i džudistkinja Larisa Cerić.

Timski sportovi su od 2013. godine do danas spuštali granicu najvećih uspjeha. U 2013. godini nogometna reprezentacija izborila je plasman na prvo veliko takmičenje Svjetsko prvenstvo u Brazilu, zatim je rukometna reprezentacija 2014. godine uspjela obezbijediti plasman na svoje prvo veliko takmičenje Svjetsko prvenstvo u Kataru da bi 2015. godine kadetska košarkaška reprezentacija osvojila zlato na Evropskom prvenstvu u Litvaniji.

Prošle godine su košarkaški juniori/kadeti nastupili na Svjetskom i Evropskom prvenstvu, dok su nogometni kadeti igrali svoje prvo veliko takmičenje Evropsko prvenstvo.

U ovoj godini ni reprezentativni ni klupski nivo u ekipnim sportovima nije pomjerao granice, a vrijedi istaknuti novi nastup kadeta na Evropskom prvenstvu u nogometu.

Nogomet

Nogometaši Zrinjskog obilježili su još jednu godinu u Premijer ligi BiH nakon što su odbranili titulu prvaka države, što je zapravo bila njihova treća titula prvaka u posljednje četiri godine. Kup BiH pripao je ekipi Širokog Brijega koja je u finalu nakon penala savladala Sarajevo.

Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

Nastup naših klubova u evropskim takmičenjima ponovo je okončan vrlo rano. Zrinjski i Sarajevo su ispali na prvim preprekama, dok su Željezničar i Široki Brijeg otišli korak dalje i ispali u 2. pretkolu kvalifikacija za Evropsku ligu.

Dominaciju u ženskom nogometu nastavio je SFK 2000 Sarajevo koji je ponovo osvojio duplu krunu, ali je nažalost svoje takmičenje u Ligi prvaka okončao već u grupnoj fazi.

Duplu krunu u bh. futsalu osvojio je Mostar SG Staklorad koji je u Ligi prvaka prošao preliminarnu rundu i stigao do grupne faze glavne runde ovog takmičenja gdje je zaustavljen.

Nogometna reprezentacija BiH neuspješno je okončala kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine zauzevši treće mjesto u grupi H iza Belgije i Grčke. Neuspjeh je ujedno značio i odlazak Mehmeda Baždarevića sa selektorske klupe, a njegovog nasljednika ćemo saznati 4. januara 2018. godine.

Novi veliki uspjeh ostvarila je kadetska reprezentacija BiH koja je pod vodstvom Sakiba Malkočevića drugi put uzastopno nastupila na Evropskom prvenstvu. Kadeti su svoj nastup okončali na trećem mjestu grupe C iza Njemačke i Irske te ispred Srbije.

Košarka

Igokea je peti put uzastopno i šesti put ukupno osvojila titulu prvaka BiH i tako nastavila dominaciju u bh. klupskoj košarci.

Košarkašice Play Offa osvojile su duplu krunu nakon što su i u finalu prvenstva BiH i u finalu Kupa BiH bile uspješnije od košarkašica Čelika.

Košarkaška reprezentacija BiH je u pretkvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2019. godine osvojila drugo mjesto iza Švedske te ispred Armenije i Slovačke. Time je izboren nastup u prvoj rundi kvalifikacija gdje je ostvarena velika pobjeda u Skenderiji nad Rusijom, a onda očekivan poraz od Francuske. Pred košarkašima su još četiri meča u ovoj fazi kvalifikacija, a preostali protivnik u našoj grupi je Belgija. Plasman u drugu rundu kvalifikacija ostvarit će po najbolje tri selekcije iz svake grupe.

Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

Kadetska košarkaška reprezentacija osvojila je deveto mjesto na Evropskom prvenstvu divizije B, dok su juniori zauzeli osmo mjesto u A diviziji na Evropskom prvenstvu.

Rukomet

Titulu prvaka BiH u rukometu po deveti put osvojio je Borac m:tel, dok je titula prvaka Kupa BiH pripala rukometašima Zrinjskog.

Treću uzastopnu titulu prvaka rukometne Premijer lige BiH osvojile su rukometašice Gruda.

Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

Rukometna reprezentacija BiH nije uspjela izboriti plasman na Evropsko prvenstvo 2018. godine nakon što je grupnu fazu okončala na trećem mjestu iza Španije i Austrije te ispred Finske. Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo rukometaši BiH otvorili su pobjedom i porazom protiv Estonije, a u januaru 2018. godine slijede odlučujuči mečevi protiv Švicarske. U baraž putuje samo prvoplasirana ekipa iz grupe.

Džeko, Džumhur i Cerić obilježili godinu

Dominaciju u odbojci obilježile su ekipe iz Brčkog. U muškoj konkurenciji titulu prvaka Premijer lige BiH osvojila je Mladost iz Brčkog, dok su titulu prvakinja osvojile odbojkašice ekipe Bimal-Jedinstvo iz istog grada.

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci osvojila je bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj čime je prekinula niz od devet uzastopnih zlatnih medalja na evropskim prvenstvima.

Ogroman uspjeh u 2017. godini ostvario je najbolji bh. teniser Damir Džumhur koji je osvojio dva ATP naslova iz serije 250 i to u Sankt Peterburgu i Moskvi te sezonu završio na sjajnom 30. mjestu ATP rang-liste.

Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

Veliki rezultat ostvario je i Mirza Bašić koji je upravo u Moskvi na ATP 250 turniru stigao do polufinala gdje ga je zaustavio Džumhur. Bašić je sezonu okončao na 138. mjestu ATP rang-liste.

Preostala dva tenisera koja ostvaruju najbolje rezultate, kada je bh. tenis u pitanju, Aldin Šetkić i Tomislav Brkić zauzimaju 179., odnosno 240. mjesto na ATP rang-listi.

Najbolji bh. atletičar Amel Tuka ovu godinu je završio kao najbrži u Evropi na 800 metara. Tuka je u augustu ove godine nastupio u utrci na 800 metara u talijanskom Roveretu i ostvario vrijeme 1.44.62 , a na kraju se ispostavilo da je to vrijeme ujedno i najbolji ovogodišnji rezultat u Evropi kada je riječ o utrkama na 800 metara.

Najbolji bosanskohercegovački bacači kugle Mesud Pezer i Nermin Štitkovac postavili su nove državne rekorde u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji. Pezer je hicem 21,43 m oborio više od 33 godine star rekord Zlatana Saračevića, koji je iznosio 21.11 m (1984.). Sedamnaestogodišnji član AK Sarajevo Nermin Štitkovac, kuglu težine 5 kg bacio je na daljinu 20,75 m, što je za 13 cm bolje od dosadašnjeg rekorda, koji je bio u njegovom vlasništvu.

Godinu je obilježila i Larisa Cerić. Članica Džudo kluba Nippon iz Sarajeva i u 2017. godini je ostvarila nekoliko velikih dostignuća. Osvojila je bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Varšavi te postala viceprvakinja svijeta na Svjetskom prvenstvu u open kategoriji.

Sjajnu godinu iza sebe ima još jedna džudistkinja, a riječ je o Aleksandri Samaržić koja je osvojila srebro na Svjetskom prvenstvu za juniorke, dok je na Evropskom prvenstvu za seniorke U-23 osvojila bronzu.

Amina Kajtaz nastavila rušiti državne rekorde. Novi uspjeh ostvarila je nastupajući na državnom prvenstvu Hrvatske u Rijeci, na bazenu Kantrida gdje je uspjela srušiti državni rekord BiH. Kajtaz je postavila najbolje vrijeme u disciplini 200 metara delfin, preplivavši ovu dužinu za rekordnih 02:17.33.

Jedan od najboljih igrača bilijara u BiH Sanjin Pehlivanović postao je prvak svijeta u disciplini "9 ball" na Svjetskom prvenstvu za igrače do 19 godina koje je održano u Rusiji.

Uspješni bh. bokser Edin Puhalo alias Iron Puki postao je WBC prvak Mediterana u najjačoj svjetskoj asocijaciji WBC. Ova velika pobjeda donijela mu je ranking karijere, a na svjetskoj BoxRec stranici napredovao je za 60 mjesta. Trenutno je 81 bokser od 1.200 boksera u njegovoj kategoriji, dok je na evropskoj rang listi zauzeo 47 mjesto. Naš bokser je u godini na izmaku je imao pet profesionalnih mečeva i ostvario svih pet pobjeda.

Zeničanin Bahrudin Mahmić postao je svjetski prvak u low kick kategoriji do 91 kilogram na Svjetskom prvenstvu u kickboxu, low kicku, full contact i K1 održanom u Budimpešti, dok je na istom takmičenju Ahmed Krnjić osvojio svjetsko srebro u kategoriji do 91 kilogram u K1 disciplini.

Kada su u pitanju sportisti koji su ostvarili velike uspjehe u svojim klubovima u Evropi, u prvi red se ističu Edin Džeko, Miralem Pjanić i Mirsad Terzić.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Džeko je u dresu Rome osvojio titulu najboljeg strijelca Serije A u sezoni 2016/17. nakon što je postigao 29 ligaških golova, a France Football ga je proglasio 28. najboljim igračem svijeta, dok ga je ugledni Sky Sports postavio na visoko 11. mjesto u svom izboru za najboljeg igrača svijeta.

Pjanić je s Juventusom osvojio titulu vicepraka Evrope nakon što je u finalu Lige prvaka poražen od Real Madrida. Naš reprezentativac se, također, okitio titulom prvaka Italije.

Terzić je četvrti put uzastopno stigao do Final Foura rukometne Lige prvaka nastupajući za Veszprem, ali ponovo njegov tim nije uspio osvojiti titulu. Veszprem je zaustavljen u polufinalu od Paris Saint-Germaina.