Atletika
46

Bh. sport u 2016. godini: Ponovo su tinejdžeri pomicali granice, a to je možda najvažnije

Piše: O. T.
Foto: FIBA
Foto: FIBA
Bosanskohercegovački sport u 2016. godini obilježili su momci bez lične karte. Ovo je druga uzastopna godina u kojoj to možemo konstatovati i time možemo biti zadovoljni, jer imamo pravo nadati se boljoj budućnosti. A imati nadu u bolju budućnost je blagodat.

Tačno je da bh. sport nakon 2013., 2014. i 2015. godine bilježi skromnu 2016. godinu. Od toga se ne može pobjeći, jer 2013. smo pamtili po plasmanu fudbalske reprezentacije na Svjetsko prvenstvo, 2014. po plasmanu rukometne reprezentacije na Svjetsko prvenstvo, a 2015. godinu po zlatnoj medalji kadetske košarkaške reprezentacije na Evropskom prvenstvu u Litvaniji i po bronzi Amela Tuke na Svjetskom prvenstvu u Pekingu. Ova, 2016. godina nije ponudila toliko spektakularan uspjeh. Osim, recimo, pobjeda Damira Džumhura nad Tomasom Berdychom i gigantom Rafaelom Nadalom.

Ipak, svijetla tačka, zapravo, najsvijetlija tačka 2016. godine jesu uspjesi i sva priča o nastupima juniorske/kadetske košarkaške reprezentacije na Svjetskom i Evropskom prvenstvu te plasmanu kadetske fudbalske reprezentacije na Evropsko prvenstvo. Momci, tinedjžeri, klinci bez lične karte ponovo su pomjerali granice i cijelu zemlju dizali na noge. Time su, ako ništa drugo, pokazali da se imamo čemu nadati u budućnosti. A nekada je to dovoljno.

Fudbal

Fudbalsku godinu u bosanskohercegovačkom sportu obilježio je Zrinjski koji je drugi put u posljednje tri godine osvojio titulu prvaka BHT Premijer lige, a veliki hit bio je Radnik iz Bijeljine koji je senzacionalno stigao do trofeja namijenjom za prvaka Kupa Bosne i Hercegovine.

Nažalost, Zrinjski i Radnik zajedno sa Slobodom i Širokim Brijegom nisu ostvarili nijednu pobjedu u kvalifikacijama za evropska takmičenja, a svi navedeni klubovi u ukupno osam utakmica postigli su skupa dva pogotka i nisu upisali niti jednu pobjedu. Svi su pali na prvoj prepreci i neuspješno okončali evropske pustolovine bh. klubova.

Najsvijetlija tačka bh. klupskog fudbala u Bosni i Hercegovini bio je ženski fudbalski klub SFK Sarajevo koji je ponovo osvojio duplu krunu u BiH, a onda stigao do šesanestine finala ženske Lige prvaka te bio na korak do historijskog plasmana u osminu finala. Djevojke su zaustavljene od ruske Rosijanke u posljednjim minutama uzvratnog susreta šesnaestine finala.

Svoje novo učešće u UEFA Futsal kupu imao je MNK Centar iz Sarajeva, ali je zaustavljen u grupnoj fazi.

Na reprezentativnom nivou seniorska reprezentacija je osvojila Kirin Kup u Japanu gdje je iza sebe ostavila Japan, Dansku i Bugarsku. To je prvi trofej u historiji A reprezentacije BiH. U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji ekipa Mehmeda Baždarevića nakon četiri kola grupe H zauzima treće mjesto sa sedam bodova. Ispred su Belgija (12) i Grčka (10), a iza Kipar (3), Estonija (3) i Gibraltar (0).

Najveći uspjeh na reprezentativnom nivou, a to je ujedno i najveći uspjeh bh. fudbala u 2016. godini, ostvarila je kadetska reprezentacija koja je predvođena selektorom Sakibom Malkočevićem izborila učešće na Evropskom prvenstvu u Azerbejdžanu gdje je zaustavljena u grupi. To je bilo prvo učešće neke bh. fudbalske selekcije na evropskim prvenstvima.

Košarka

Igokea je nastavila dominaciju u bh. klupskoj košarci gdje je ponovo osvojila titulu prvaka nakon što je u finalu savladala Kakanj. Kasnije je u kvalifikacijama za FIBA Ligu prvaka Igoeka ispala od Mornara, a onda je otkazala nastup u FIBA Eurokupu.

Nakon tri uzastopna nastupa na evroprskim prvenstvima seniorska košarkaška reprezentacija nije se uspjela plasirati na Evropsko prvenstvo 2017. godine nakon što je u svojoj grupi zauzela drugo mjesto iza Rusije, dok je treća bila Švedska.

Ponovo su najveću pažnju košarkaške javnosti privukli nastupi generacije koja je prošle godine osvojila Evropsko kadetsko prvenstvo. U 2016. godini su uglavnom isti momci na Svjetskom prvenstvu za igrače do 17 godina osvojili deveto mjesto, a onda na Evropskom prvensvu za igrače do 18 godina osvojili šesto mjesto. Imati neku selekciju koja je deveta u svijetu i šesta u Evropi je veliki uspjeh.

Rukomet

Nakon 11 godina čekanja rukometaši Izviđača su osvojili titulu prvaka Bosne i Hercegovine te osigurali nastup u regionalnoj SEHA ligi ove sezone.

Na reprezentativnom nivou dešavaju se velike promjene nakon što je Bilal Šuman imenovan za selektora. Šuman ima namjeru napraviti pravu revoluciju u svim selekcijama, a vrijeme će pokazati koliko će uspjeti u tome. Osvrnemo li se samo na A selekciju, početak nije sjajan jer smo kvalifikacije za Evropsko prvenstvo započeli gostujućim porazom od Španije te domaćim porazom od Austrije.

Tenis

Damir Džumhur je godinu okončao na 77. mjestu ATP rang-liste i tako ostao naš najbolji teniser. On i Mirza Bašić su prošle godine predstavili BiH na Olimpijskim igrama što je historijski uspjeh za bh. tenis koji ranije nije imao predstanvike na olimpijskim igrama. Obojica su zaustavljeni u prvom kolu.

Džumhur će godinu pamtiti po tome što je sa ATP turnira u Miamiju izbacio Rafaela Nadala te po pobjedi nad Tomasom Berdychom u Monte Carlu.

Ogroman uspjeh napravila je Davis Cup reprezentacija BiH koja je izborila historijski plasman u Prvu grupu Euro-afričke zone gdje će ove godine igrati protiv Poljske.

Olimpijske igre

Bosnu i Hercegovinu su na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru predstavljali Amel Tuka, Hamza Alić, Kemal Mešić, Mesud Pezer, Lucia Kimani (atletika), Damir Džumhur, Mirza Bašić (tenis), Larisa Cerić (judo), Tatjana Đekanović (streljaštvo), Amina Kajtaz i Mihajlo Čeprkalo (plivanje). Dakle, ukupno 11 takmičara što je najveći broj predstavnika BiH na nekim olimpijskim igrama. Nažalost, niko nije osvojio medalju niti napravio pozitivno iznenađenje.

Ostali sportovi

Nastup bh. takmičara na Olimpijskim igrama ujedno govori i o uspjehu skoro svih sportova izuzev ranije navedenih. Vrijedi dodati da je Amel Tuka na Evropskom prvenstvu osvojio četvrto mjesto u utrci na 800 metara i to je najveći uspjeh bh. atletike u ovog godini.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Ivona Ćavar je osvojila treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u karateu koje je održano u austrijskom Lincu. Taj uspjeh je Ivoni donio i titulu najbolje sportistkinje Bosne i Hercegovine u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio televizije BiH.

Džudisti Vasilije Vujičić i Toni Miletić osvojili su bronze na Evropskom prvenstvu u Finskoj za džudiste do 18 godina i time pokazali da spadaju među najperspektivnije sportiste ove zemlje.

Još jedan veliki uspjeh ostvarila je reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci koja je na Paraolimpijskim igrama u Brazilu osvojila srebrenu medalju.

Sjajnu godinu imao je 15-godišnji Sanjin Pehlivanović koji je osvojio zlato na Evropskom prvenstvu u bilijaru te bronzu za Svjetskom prvenstvu.

Fantastičan je bio i bh. kickboxer Mirza Pramenković koji je postao svjetski prvak u kick boxu u teškoj kategoriji za juniore.

Najbolja sportistkinja BiH po izboru "Nezavisnih novina" i Radio televizije BiH Aleksandra Samardžić na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore (U-23) u judou u Tel Avivu osvojila je bronzanu medalju.