sport
89

Adventure Fest: Ljubitelji ekstremnih sportova 7. i 8. septembra na Vlašiću

Klix.ba
Priroda i avantura uglavnom se mogu posmatrati, doživjeti ili konzumirati kao cjelina. Već sama konfiguracija terena i klima, kao i druge karakteristike koje čine izvorno, prirodno okruženje, daju avanturistima mogućnost da nivo adrenalina bude veći u odnosu na neko drugo okruženje i teren.

Organizatori ovogodišnjeg Adventure Festa Vlašić su sve to imali u vidu kada su još prošle godine počeli sa pripremama sportske, ali i turističke manifestacije na planini, koja je po mnogo čemu jedinstvena.

Ideja za Festival došla je kao logičan slijed već postojećeg interesa sportista koji se bave ekstremnim sportovima. Naime, oni su već dugo prisutni na Vlašiću, a njihovo oduševljenje inspirisalo je Zanu Topalbegović i Ermina Hadžijusufovića, vodeće ljude udruženja Krug, da na jednom mjestu okupe sportiste čija je preokupacija avantura.

Višemjesečne pripreme, razgovori, sastanci i projekti, za rezultat imaju već finalnu verziju Festivala čije je održavanje planirano za 7. i 8. septembar. Učešće su najavili mnogi sportski klubovi iz cijele BiH, ali i susjednih zemalja. Osim toga, među najavljenim tu su i mnogi sportisti poznati po svojim dosadašnjim uspjesima kao što su Hasan Gušić (Bike Doctor), Armin Gazić, Nemanja Mihajlović, Benjamin Baković (Shiziko) i Jasmin Golać.

Uz sportski dio Festivala, od kojih će mnogi sadržaji biti dostupni i posjetiocima, avanturistima, rekreativcima, planiran je i sajamski, pa i zabavni dio programa. Tako će, tokom tri dana koliko sajam traje, posjetioci moći kupiti mnoge autentične proizvode ovog kraja.

Uz očekivani Vlašićki sir, na sajmu će biti dostupni i mnogi kreativni predmeti lokalnih umjetnika. Uz Vjekoslava Kramera i kuharsku radionicu će se promovirati autentična kuhinja ovog dijela Bosne, dok će u večernjim satima goste zabavljati Frenkie.

"Cilj je da se na jednom mjestu okupe ljubitelji ekstremnih sportova u kojima se Bosna i Hercegovina približila aktuelnim svjetskim tokovima, a sve to je veoma važno i kada je turizam u pitanju. Stoga ova, prvobitno skromna manifestacija, prerasta u nešto veće, što i jeste jedini put da bi ovdašnji sportisti i umjetnici, turistički radnici, Vlašić i BiH dobili zasluženo mjesto u mozaičnoj sportskoj, kulturnoj i turističkoj ponudi Evrope", saopćili su organizatori Adventure Festa Vlašić.