sport
146

Adventure Fest Vlašić će okupiti vrhunske ekstremne sportiste

Adventure Fest Vlašić, festival avanturističkih sportova, bit će održan po drugi put na planini Vlašić, a ove godine trajat će dva dana.
Najveća smotra ekstremnih sportista bit će svečano otvorena u subotu, 7. septembra, na platou Sportsko-rekreacionog centra Babanovac u 10 sati, a svoje aktivnosti sportisti će posjetiocima prezentovati na raznim lokalitetima na Vlašiću i u nedjelju, 8. septembra.

Veliki broj učesnika zajedno sa članovima Udruženja građana Krug, koje je organizator Festivala, tokom proteklog vikenda su učestvovali u pripremi poligona za određene sportove. Svoje vještine i aktivnosti prezentovat će veliki broj paraglajdera, padobranaca, sportskih penjača i brdskih biciklista, koji su tokom Festivala organizovali i takmičenje motokrosera. Pored navedenih sportista bit će prezentovane i discipline poput sve atraktivnijeg airsofta, parkoura, automobilizma, krav maga, hikinga, stunta i jahanja.

Pored sportskih aktivnosti organizatori su se pobrinuli i za dobru zabavu uz dobru muziku, ali i gastronomsku ponudu. Oficijelni "master šef" Festivala je Vjekoslav Kramer, koji će svoje vještine u kuhinji pokazati i u posve drugom ambijentu, u prirodi.

"I za one koji dođu da posjete Festival, a nisu učesnici u sportskim aktivnostima bit će dosta atraktivno i zabavno, jer ćemo već u petak, dan prije zvaničnog početka Adventure Festivala Vlašić, imati party na Babanovcu. Zabava će se nastaviti i u naredna dva dana, s tim što bismo posebno izdvojili prvu festivalsku noć, dakle u subotu, kada će u 20 sati osim DJ-a koncert održati i Frenkie, bh. hip-hop guru. Naš Festival i planina Vlašić idealna su kombinacija za ekstremne sportiste, jer Vlašić je sjajan poligon za sve adventure sportove, a mi u organizaciji smo idealna podrška, kako operativna, tako i logistička za sve aktivnosti koje će se desiti", kazali su nam organizatori, koji se nadaju da će podrška sportista, ali i vlasti naredne godine biti znatno veća.

Zahvaljujući Festivalu i Arminu Gaziću, vrhunskom sportskom penjaču, Vlašić je dobio prvu profesionalnu umjetnu stijenu, koja je instalirana na zidovima popularne vlašićke skakaonice, na kojoj će tokom narednog vikenda penjači vršiti svoje aktivnosti, a kako Gazić kaže, na istoj stijeni u narednom periodu bit će održani i penjački kupovi i državna prvenstva.

Posebnu pažnju svakako će izazvati zrakoplovni sportovi, paraglajding i padobranstvo, koji su atraktivni za sve posjetioce. Podršku padobrancima dat će i Oružane snage BiH koje su na raspolaganje stavili i jedan vojni helikopter. Svoj dolazak najavila je i grupa pilota paraglajdera iz Mađarske, koji se profesionalno bave akrobatskim letenjem, nesumnjivo najzanimljivijom disciplinom u ovom sportu. Ukoliko vremenski uslovi budu pogodni, posjetioci će imati priliku poletjeti sa tandem paraglajderom i skočiti padobranski tandem skok.

"Adventure Fest Vlašić 2013. svakako je događaj koji građani BiH, ali i turisti, trebaju posjetiti, jer je to sjajna prilika da se upoznaju sa najatraktivnijim ekstremnim sportovima u kratkom periodu i na jednom mjestu, te da se dobro zabave, uživaju u predivnoj prirodu i gastronomskoj ponudi", za kraj poručuju članovi UG Krug, organizatori Festivala.