scitech
6

Terminator u stvarnom životu: Izumljena samoregenerirajuća plastika

Klix.ba
Scena iz filma Terminator u kojoj glumac Robert Patrick glumi robota koji sam sebe popravlja nakon svih lomova i rana od metaka mogla bi postati uskoro stvarnost.

Više od 20 godina nakon što je "Terminator 2" realiziran, španski naučnici tvrde da su izumili prvi samoreparirajući polimer koji se spontano obnavlja.

Novi materijal nazvan je "Terminator" a istraživači tvrde kako bi ovaj izum mogao pomoći u unapređenju vijeka trajanja i sigurnosti plastičnih dijelova u svim električnim komponentama u domu.

Otkriće je predstavljeno u Royal Society of Chemistry žurnalu "Materials Horizons". Navodi se da je to prvi polimer koji popravlja sebe bez intervencije, piše United Press International.

Nakon što su presijekli plastični izum na dva dijela i ponovo ga stisli, u 97 posto primjeraka plastika je bila spojena dva sata. Komad se ne može razbiti niti polomiti rukom.

"Takav materijal ima visoku učinkovitost samoozdravljenja na sobnoj temperaturi, bez potrebe za bilo kakvom vanjskom intervencijom u vidu dovoda toplote ili svjetlosti", rekao je tim naučnika.

Dodali su da je zbog česte upotrebe polimera u mnogim komercijalnim proizvodima ovaj izum veoma privlačan za brzu i laku provedbu u stvarnim industrijskim aplikacijama.