Tehnologija
0

Zaustavljeni DDoS napadi na portal Sarajevo-x.com

Sarajevo-x.com
Hakerski DDoS napadi, zbog kojih je u protekla tri dana bio otežan ili nekim korisnicima potpuno onemogućen pristup portalu Sarajevo-x.com, danas su u poslijepodnevnim satima konačno zaustavljeni.

Bio je to do sad treći veliki napad na naš portal, a peti ukupno u posljednje tri godine. Iako još uvijek nismo uspjeli saznati ko stoji iza ovih napada niti koji je motiv napada, zanimljivo je da je sve počelo dan uoči Ramazanskog bajrama i jevrejske Roš Ha-šane, za vrijeme predizborne kampanje za oktobarske izbore i nekoliko dana nakon što je objavljeno nezavisno istraživanje agencije Valicon da je portal Sarajevo-x.com i službeno najposjećenija stranica u BiH.

Napad je započet u srijedu u večernjim satima, da bi uz velike napore jučer bio djelimično, a danas u popodnevnim satima i u potpunosti zaustavljen.

Iako, stvarni DDoS napadi i dalje traju, mi smo uspjeli zaustaviti protok beskorisnog saobraćaja do našeg servera i time korisnicima omogućili normalan pristup portalu.

Za sada ne postoje indikacije ko bi mogao biti naručitelj ovih napada. Ovaj put niko nije preuzeo odgovost za napad niti je tražio novac u zamjenu za zaustavljanje napada, kao što je bio slučaj ranije. U svakom slučaju, svi prikupljeni podaci biće proslijeđeni Federalnoj upravi policije.

Koliko je napad jak i kompleksan govori podatak da se beskorisni saobraćaj, kojemu je cilj da zaguši pristup serveru, slao brzinom do 250 mbita u sekundi sa preko 100,000 istovremenih konekcija u sekundi.

Grafikon potrošnje bandwidtha na portalu Sarajevo-x.com
Grafikon potrošnje bandwidtha na portalu Sarajevo-x.com
Podsjećamo, nakon prošlogodišnjih DDoS napada na naš portal i intenzivne saradnje sa policijom počinitelj je otkriven i uhapšen te mu je bio određen jednomjesečni pritvor.

Pod DDoS (Distributed Denial of Service) napadima smatraju se bilo kakvi hakerski napadi koji legitimnim korisnicima onemogućavaju korištenje nekakvog servisa. U slučaju web-servera to je pristup web-stranicama. Specifični su po tome da je gotovo nemoguće otkriti ko je pokrenuo napade, vrlo teško ih je, a ponekad i potpuno nemoguće, zaustaviti, a rješenja koja servere štite od DDoS napada su uglavnom preskupa.