Tehnologija
0

Xbox One pratit će sve što gledate na TV-u

Klix.ba
Microsoft je zatražio patent nad aplikacijom koja će omogućiti kompaniji da prati svaku TV emisiju i reklamu gledanu pomoću njihove konzole Xbox One i drugih uređaja.

Zahtjev za patentiranje aplikacije nazvane Awards and Achievements Across TV Ecosystem podnesen je američkom Uredu za patente.

Microsoft planira nagraditi gledatelje za gledanje reklama, emisija ili serija virtualnim bodovima ili stvarnim nagradama poput kupona i proizvoda, a aplikacija bi trebala biti opcionalna.

Gledanje TV-a teži ka tome da bude pasivno iskustvo za gledatelje, bez mnogo mogućnosti za njih ili interaktivnih iskustava sa postojećim sadržajem. Kako bi se povećalo interaktivno gledanje, a korisnici ohrabrili da gledaju neke sadržaje, nagrade i postignuća bi mogli biti povezani sa određenim sadržajima. Na taj način se povećavaju i mogućnosti reklamiranja, objasnili su iz Microsofta. Aplikaciju je napravila kompanija Games Industry International.

"Microsoft regularno prijavljuje i ostvaruje patente u okviru svog poslovanja. Ipak, svi patenti se ne ubacuju u Microsoftove proizvode", saopćili su iz kompanije.

Navodi se i da bi nova aplikacija mogla biti povezana sa Microsoftovom tehnologijom osjetljivom na pokrete, Kinect, koja bilježi i kretanje očiju i otkucaje srca. To znači da bi Microsoft mogao zabilježiti i u koji dio ekrana gledate te kako vaše srce reagira na određene reklame.

To je zabrinulo veliki broj ljudi. Tim Vines, čelnik organizacije Civil Liberties Australia, navodi kako novi Xbox prema nekim australskim zakonima ispunjava standarde uređaja za nadzor. "Xbox One neprestano bilježi sve vrste privatnih podataka o meni. Moje reakcije, učenja i emocionalna stanja... Svi ti podaci idu ka serveru i moguće je da ih se neko dočepa. Činjenica da bi Microsoft mogao špijunirati moju dnevnu sobu zvuči poput noćne more", rekao je Vines.