{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VIDEO
/
Virtualni barovi mogu pomoći ovisnicima pri odvikavanju

21.4.2013. u 09:53
4
1
Virtualni barovi mogu pomoći ovisnicima pri odvikavanju
4
Virtualni barovi mogu pomoći ovisnicima pri odvikavanju
Nova kolekcija virtualnih svjetova, dizajnirana da prikaže okruženje ovisnika, može pomoći ljudima na odvikavanju da ostanu "čisti".
Testiranja u Sjevernoj Karolini proučavala su reakcije ljudi i njihov izbor okoline, obližnji bar ili "crack kuću". Dodaci poput igala ili limenki piva mogli su se dodati ovisno o prošlosti ovisnika.

Zach Rosenthal, pomoćni profesor na Univerzitetu Duke, testirao je ovaj sistem na oko 90 ljudi, a metodologija je bazirana na reakcijama na natuknice.

U ovom slučaju, natuknica je okidač koji pokreče osobu, poput pauka kod araknofobičnih osoba ili boce piva kod alkoholičara. Reakcija je, u ovom slučaju, strah od pauka ili žeđ za pivom.

Reagiranje na natuknice se, do sada, uglavnom koristilo za liječenje fobija, ali se pokazalo uspješnim i u suzbijanju ovisnosti, budući da ovisnici pokušavaju da razviju mehanizam koji će im pomoći da se u stvarnom svijetu ne odaju starim navikama. Sličan proces je već uključen u liječenje od nekih ovisnosti. Ovisnicima se pokazuje prazna boca ili upaljač, što može da potakne njihove želje, a to im pomaže u razumijevanju strategija suočavanja.

Ipak, takve vježbe se mogu raditi samo u laboratorijama. Virtualna stvarnost nudi nešto najbliže situacijama u stvarnom svijetu, a mogu se potpuno kontrolisati. Okolina se može mijenjati kako bi se ubacila prošlost svakog ovisnika.

Eksperimenti su se uglavnom bavili pušačima i alkoholičarima, ali su okruženja proširena i na ovisnike o teškim narkoticima. Ovisnici koji su prošli kroz ove virtualne sesije pokazivali su znatno nižu potrebu nikotinom ili alkoholom.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: