Tehnologija
92

Uskoro će biti dostupna aplikacija "Bojkotuj Izrael"

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Pokret za bojkot Izraela razvija aplikaciju za pametne telefone uz pomoć koje će njihovi sljedbenici moći izbjegavati izraelske proizvode. Kampanja za ostvarivanje prava Palestinaca i dalje je u svome zamahu, unatoč izraelskim optužbama za antisemitizam.

Pokret BDS (Bojkot, lišavanje, sankcije) radi na razvijanju beta verzije aplikacije za svoje pristalice. Oslanjajući se na sveobuhvatnu bazu podataka imena i opisa proizvoda, aplikacija će omogućiti korisnicima da skeniraju proizvode te odmah saznaju da li spadaju u one koje treba bojkotovati.

Osnivač pokreta, Abbas Naqvi, navodi da će aplikacija biti jednostavna za korištenje te da će biti dostupna u bliskoj budućnosti. Cilj je bojkot izraelskih proizvoda, ali i sportista, te kulturnih i akademskih institucija, a sve pod parolom zaštite prava Palestinaca.

Prije nešto više od mjesec dana je BDS dospio na naslovnice nakon što je holivudska glumica Scarlett Johansson morala prekinuti saradnju sa međunarodnom humanitarnom organizacijom Oxfam jer je reklamirala izraelsku tvornicu SodaStream koja svoja gazirana pića proizvodi u izraelskom naselju na palestinskom području Zapadne obale.

Iz pokreta BDS su tada naveli da je njen humanitarni rad u suprotnosti sa spornom reklamom, što je i dovelo do njenog otkaza u Oxfamu.

Vezani članci